Imovina osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža zaplenjena je u ambasadi Ekvadora u Londonu, a na zahtev vlasti SAD, objavio je Gardijan.

Ekvadorske vlasti saopštile su ranije da će predati Americi sve dokumente Asanža koji su se nalazili u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, a Vikiliks je objavio da će se predaja dokumenata obaviti danas.

Pored dokumenata, SAD će biti predati i svi Asanžovi mobilni telefoni, kompjuteri i hard diskovi.

Vikiliks je saopštio da predstavnicima Ujedinjenih nacija i Asanžovim advokatima nije bilo dozvoljeno da prisustvuju zapleni. Advokati tvrde da je zaplena Asanžove imovine nelegalna, a a da je izvršena po nalogu američkih vlasti. Zaplenjeni materijal, prema njihovim rečima, uključuje i dva Asanžova rukopisa, prenosi Gardijan.

Ekvador, u čijoj se londonskoj ambasadi Asanž krio od 2012. godine, odlučio je da ukine diplomatski azil osnivaču Vikiliksa zbog narušavanja više međunarodnih konvencija.

Asanž je 11. aprila ujutru uhapšen po nalogu Švedske i SAD. Sud u Londonu ga je proglasio krivim za narušavanje uslova puštanja iz zatvora uz kauciju i zakazao sledeće saslušanje za 2. maj.

SAD optužuju Asanža za zaveru i objavljivanje ukradenih službenih dokumenata. Ministarstvo pravde SAD je saopštilo da bi Asanž mogao da bude osuđen na pet godina zatvora. Prema odluci londonskog suda, SAD su dužne da do 12. juna dostave Velikoj Britaniji dokumente za izručenje Asanža.

U slučaju podizanja optužnice na osnovu Zakona o špijunaži, Asanž bi u SAD mogao da bude osuđen na smrtnu kaznu.  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.