“Dva puta sam svirao Titu za rođendan. Izvodili smo Šopena, a njemu se to nije dopalo…”: Kako je Sanja Ilić nastupao pred maršalom u Karađorđevu i na stadionu “JNA”

0
screenshot/youtube

Muzičar Aleksandar Sanja Ilić, osnivač grupe “Balkanika”, preminuo je danas od posledica koronavirusa.

Rođen je 1951. u Beogradu. Njegov otac je kompozitor Miodrag Ilić Beli, a brat kompozitor Dragan Ilić koji svira u Generaciji 5. Jedan od pradeda mu je bio akademik Jovan Žujović, a drugi solunac i poslanik Aleksa Žujović. Bio je oženjen glumicom Zlatom Petković. U jednom intervjuu je ispričao kako je jednom prilikom svirao Josipu Brozu Titu.

“Dva puta sam mu svirao za rođendan. Čekali smo ga satima u sobi, a program za njega bio je katastrofalan. Svirali su mu Šopena, a Titu to nije bilo po volji. Moj utisak je bio da se dosađivao. Svirao sam mu i na poslednjem rođendanu u Karađorđevu, kada smo pratili Čolu i Zlatka Pejakovića. Mnogi će se setiti te noći. Obratio nam se Tito mimo protokola. Govorio je da održava kontakte s nekim od tada najvećih kriminalaca. Sećam se da su nas loše platili. Vratio sam im novac i predložio da ga uplate u Titov fond. Na sletovima (proslava Dana mladosti na stadionu JNA) smo bolje prošli. Od honorara samo za muzičku pratnju smo mogli da živimo pola godine bezbrižno. Bacale su se pare…”, ispričao je svojevremeno Ilić, a prenosi Blic.