Prema poslednjim podacima, na celom svetu živi oko 11 miliona Srba, a posle Balkana najviše ih je u SAD, čak 650.000.

U Srbiji stanuje skoro šest miliona Srba, a u državama bivše Jugoslavije gotovo 1,6 miliona. Ostali su, po svemu sudeći, trbuhom za kruhom krenuli širom dijaspore, mahom preko Atlantskog okeana, ka Severnoj Americi pošto pored SAD-a i Kanada broji mnogo Srba – 180.000, piše Blic.

Kada je reč o Evropi najviše Srba ima u Nemačkoj – 450.000 pa u Austriji (300.000) i Švajcarskoj (skoro 200.000). Zanimljivo da u Velikoj Britaniji koja je poznati po strogim procedurama čak i u vezi turističkih viza živi 80.000 Srba. Konačno i Azija i Okeanija beleže nemali broj Srba – 120.000 od kojih je ubedljiva većina u Australiji.

Najviše nade za poslom van Srbije polažu medicinari, medicinske sestre i tehničari, vozači, kuvari i gerontodomaćice, ali i oni sa višom i visokom školom, opet medicinari, odnosno doktori medicine, stomatolozi, a slede ekonomisti, arhitekte i fizioterapeuti. Ipak, špdaci govore da SRbi u dijaspori najčešće rade takozvane teške poslove – muškarci su obično zaposleni na građevini, a žene na poslovima održavanja. Mnogi su svoje utičište našli i u proizvodnim firmama gde su uključeni direktno u proizvodnju.

Zaposlenje van Srbije traže i električari, konobari, prodavci, dizajneri, veterinarski tehničari, automehaničari ali ipak u znatno manjem broju, pokazuju podaci.

Inače, prema poslednjem zvaničnom popisu, 313.411 građana Srbije nalazi se na radu ili boravku u inostranstvu što je 4,20 odsto od ukupnog broja stanovnika. Brojke potvrđuju i da iz Srbije uglavnom odlaze mladi.

„Prosečna starost spoljnih migranata je 34,7 godina, što ih čini znatno mlađima u odnosu na ukupno stanovništvo Srbije, koje je u proseku staro 42,2 godine. Posmatrano po polu, za razliku od ukupnog stanovništva, gde su žene zastupljenije (51,3 odsto), među spoljnim migrantima veći je udeo muškaraca (53,4 procenata), dok je udeo žena 46,6 odsto“ – naglašavaju u Republičkom zavodu za statistiku (RZS).

Komentara

 1. Čitalac
  12. мај 2019. 13:31

  "...Prema poslednjim podacima, na celom svetu živi oko 11 miliona Srba, a posle Balkana najviše ih je u SAD, čak 650.000." ...- Kako, bre, zar da žive u SAD - najvećem dušmaninu srBskom, gorem od Turske IMperije?!!! (Bar tako kažu srBski takoreći ZVANIČNI mediji!

 2. Su Ce
  12. мај 2019. 22:07

  Da bi pobedio neprijatelja moras da mu se priblizis i proucis njegove slabosti. Su Ce Vestina ratovanja...

 3. goja
  13. мај 2019. 13:02

  Čitaoče koji ne ume čita. I za vreme Otomanske vlasti ljudi su išli u Istanbul....to mu je otprilike isto. Oni hrabri su ostajali, oni kojima je na prvom mestu bio lagodan život su odlazili. Naravno da dijaspora ne treba da ima ni pravo glasa ni privilegije pri ulaganju u Srbiju. Oni koji uspeju da se izbore sa ovom Gebelsovkom vlašću zaslužuju sve privilegije, a ako uspeju i sistem da promene, zaslužuju i biste i njihove imena na ulicama. Navijači sa hiljada kilometara udaljenosti ne služe ničemu. Nešto kao "vatreni navijači liverpula" koji iz svog sela nisu izašli.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.