“Dva člana Temeljnog ugovora sa SPC nisu u skladu sa zakonom, najbolje bi bilo da se potpiše kada bude izabran mitroplit…”

0

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić rekao je da Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom još uvek nije do kraja usaglašen i da dva člana teksta nijesu u skladu sa zakonima Crne Gore.

“Dva člana nisu u duhu sa zakonom, važećim zakonima u Crnoj Gori”, kazao je za TV K1, a prenose podgoričke Vijesti.

Krivokapić je naveo i da bi najbolje bilo ugovor potpisati kada bude izabran mitropolit crnogorsko-primorski.

“Možda se to nekako prirodno poklapa s onim trenutkom kada bude na Saboru definisan mitropolit Mitropolije crnogorsko-primorske. I ujedno da to bude neka zajednička svečanost. To je, čini mi se, najbolji dan”, dodao je Krivokapić.

Iz Vlade je ranije saopšteno da će ugovor koji će potpisati sa Srpskom pravoslavnom crkvom biti u potpunosti usaglašen, uvažavajući pravni poredak države i kanonsko i organizaciono ustrojstvo Srpske pravoslavne crkve.

“Nacrt ugovora koji je usvojio Sveti Arhijerejski Sinod dostavljen je Vladi Crne Gore, a Vlada će sa svoje strane ubzo zvanično odgovoriti, nakon što utvrdi da li su sve odredbe nacrta ugovora u saglasnosti sa Ustavom i zakonima Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Najavljeno je da će ugovor biti predstavljen javnosti i da će ga potpisati patrijarh SPC Porfirije i Krivokapić.

“Radujemo se što će njegova svetost patrijarh srpski Porfirije uskoro doći u Crnu Goru”, saopšteno je nedavno iz Vlade.