Vlasnik „Atlas grupe“, odbegli biznismen, Duško Knežević osnovao je Pokret „Do slobode“ koji će u četvrtak 18. aprila, održati protestni skup ispred zgrade crnogorskog državnog tužilaštva, preneo je N1, pozivajući se na podgoričke medije.

Ovaj skup neće podržati građanski pokret „Odupri se“, koji već treći mesec organizuje masovne proteste u Podgorici, a od ove sedmice i okupljanja širom Crne Gore sa ciljem promene načina vladanja i zahtevom za ostavkama najviših državnih funkcionera, te čelnika pravosuđa i javnog servisa RTVCG.

Podršku Kneževićevom skupu, za kojim su crnogorske vlasti ranije rapisale međunarodnu poternicu zbog istraga o umiješanosti u više malverzacija kojima je, kako se sumnja, naneo više stotina miliona evra štete budžetu, najavio je za sada jedino opozicioni Demokratski front (DF), nezvanično je saopšteno „Vijestima“ u tom savezu.

Knežević se u više navrata nudio da bude deo protesta „Odupri se“, ali su organizatori to odbili.

„Cenimo da samo on može da uradi tu stvar kao insajder unutar sistema. On se sam legitimisao kao pokajnik i da je spreman da snosi svoj deo odgovornosti. Mi ga pozivamo da on nastavi u tom delu, a ne da prisvaja naš protest“, rekao je ranije Džemal Perović iz pokreta „Odupri se“.

S druge strane, funkcioner DF-a Nebojša Medojević ranije je sugerisao da je Kneževiću „mesto“ u pokretu „Odupri se“.

Talas nezadovoljastva i protesta u Podgorici inicirale su tvrdnje i objave Kneževića o navodnoj korupciji na visokom nivou. Konkretno, Knežević je u januaru objavio snimak na kom se vidi kako uoči parlamentarnih izbora 2016. godine, u svojoj kući kod Podgorice, tadašnjem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću predaje 97.000 evra za, kako je tvrdio, finansiranje kampanje vladajuće DPS.

DPS je priznala da ta donacija nikada nije zavedena u zvanične evidencije, a Agencija za sprečavanje korupcije je naložila vladajućoj stranci da novac vrati u budžet i plati kaznu.

Proteste pokreta „Odupri se“ podržala je celokupna opozicija, koja je sa tim pokretom potpisala platformu „Savez za budućnost“, čiji je cilj formiranje tehničke vlade koja bi pripremila uslove za fer izbore 2020. godine.

Za Kneževićem je ranije raspisana međunarodna poternica nakon što je protiv njega pokrenuto više istraga zbog sumnje u umešanosti u nekoliko malverzacija. Nedavno je tušilaštvo protiv vlasnika „Atlas banke“ podiglo optužnicu zbog „zloupotrbe poslovanja u privrednom poslovanju putem podstrekivanja“, a zbog sumnje da je oštetio budžet u iznosu od 12,5 miliona evra.

Centralna banka je ranije uvela stečaj u Kneževićevoj „Atalas banci“, dok je njegova IBM banka pod privremenom upravom.

Knežević na skupu 18. aprila, planira da se obrati putem video bima, pišu mediji, a juče se oglasio i saopštenjem u kom navodi da je „neprijatno iznenađen“ izjavama lidera pokreta „Odupri se“ da neće podržati njegov skup.

„Podržavam ujedinjenu opoziciju i moj narod, da se izbori za slobodu, koje nema bez smene ovog režima. Kada sam vidio da organizatori protesta, koji su posledica objavljivanja mog snimka sa kovertom, više ne žele da organizuju proteste, već žele da organizuju svoju organizaciju i da se bave politikom i lovom na fotelje u nekoj imaginarnoj vladi, ja sam odlučio da sa svojim narodom i ljudima koji su se prijavili u pokret „Do slobode“ zajedno organizujem proteste“, navodi Knežević u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.