Sudbina Joanikija Lipovca je tragična i tužna i ne služi nam za čast, kaže za Nedeljnik Dušan Čkrebić (93), učesnik Narodnooslobodilačke borbe i visoki funkcioner u socijalističkoj Srbiji i SFRJ, koji ističe da ne zna kraj životnog puta mitropolita crnogorsko-primorskog, iako je o tome nameravao da pita Peka Dapčevića.

U knjizi „Ljudi i događaji“, Čkrebić je zapisao: Moja neispunjena želja za razgovorom s Pekom splasnula je kada sam posle oslobođenja pročitao tekst razgovora Peka Dapčevića i uhapšenog mitropolita crnogorskog Joanikija. Njihov razgovor je ukratko izgledao ovako:

Peko Dapčević: Jesi li ti Joanikije Lipovac?

Mitropolit Joanikije: Ja sam Joanikije, mitropolit crnogorsko-primorski…

Peko Dapčević: Nemaš prava da se tako predstavljaš! Na toj stolici sedeli su veliki i zaslužni ljudi, a ne izdajnici kao što si ti!

Mitropolit Joanikije: Nemate pravo da ovako govorite sa mnom, jer sam iz italijanskog logora u Albaniji oslobodio vašu majku! A i za vašeg oca bih se angažovao, ali nisam stigao, jer je on nažalost ubrzo umro.

Peko Dapčević: I to je dokaz da si služio okupatoru!

Čkrebić takođe napominje da je mitrololit crnogorsko-primorski Joanikije Lipovac streljan 1945. u Aranđelovcu i da mu se grob ni do danas ne zna.

„Još jedna besmislena odluka euforičnog pobednika koji nije razmišljao o tome da će kad-tad doći vreme kada će se postaviti pitanje: Zašto? I da li je moralo sve tako da bude“, zaključuje Čkrebić.

***

Čitaoci Nedeljnika setiće se priče o Branku Saviću, iz novoosnovane agencije Tanjug, prvom novinaru koji je ušao u oslobođeni Jasenovac. Prošle godine objavili smo snimke koji su nastali u logoru smrti, kao i Savićev dnevnik. On se završava 10. maja 1945, kada Savić odlazi u Zagreb. Ali, ne završava se i njegov rad.

Upravo će tu, nekoliko dana kasnije, nastati fotografija koja bi istraživačima, poklonicima istorije, ali i vernicima Srpske pravoslavne crkve i čitavoj srpskoj i crnogorskoj javnosti, mogla da bude dragocena.

Vladika kojeg, kao na Golgotu, sprovode vojnici s petokrakama na glavi i mašinkama u rukama. Episkopov pogled direktno u objektiv, verovatno svestan da broji poslednje dane.

Ovo je poslednji snimak koji je napravljen za ovozemaljskog života mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija Lipovca. Skoro 75 godina, sve do ovog izdanja Nedeljnika, fotografija je bila zaboravljena i skrajnuta. Danas najzad izlazi na videlo, kao svedočanstvo patnje i mučeništva Srpske pravoslavne crkve u danima, mesecima i godinama posle Drugog svetskog rata.

Ceo tekst i ekskluzivne fotografije objavljene su u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 5. marta.

Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici

Komentar(1)

  1. Bobby
    7. marta 2020. 11:00

    Овај народ ни дан данас нема снаге да осуди покрет хрватског бравара и његових постпрдака за злочине према српском народу.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.