Predstavnici Prištine u Berlinu su se ponašali neodgovorno i bahato prema domaćinu na pripremnom sastanku za samit u Parizu, što je jedan od razloga zašto je samit otkazan, rekao je u Jutarnjem dnevniku na RTS direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, preneo je N1.

„Neko je u Prištini veoma nervozan i imaju strah od Srbije“, dodao je on.

Marko Đurić je izjavio da na radnom pripremnom sastanku u Berlinu, na kojem je trebalo da se razgovara o stvaranju preduslova za održavanje samita u Parizu, ništa konstruktivno nije moglo da se čuje.

On je dodao da je o tome obavestio predsednika, kao i da je, između ostalog, Aleksandar Vučić zbog toga obavestio javnost da nema nikakvih izleda da će samita u Parizu biti.

„Predstavnici Prištine su se ponašali prema domaćinu bahato, a svakako srpska strana se ponašala odgovorno prema sebi i svojim građanima“, rekao je Đurić.

Dodaje da predstavnici Prištine ne žele da se dijalog nastavi, a kako kaže, to se moglo videti i iz izjava premijera Kosova Ramuša Haradinaja koji govori o nezavisnosti kao konačnom ishodu i da im ne pada na pamet da ukinu takse.

Na pitanje da li to pokazuje nemoć Evrope da posreduje u ovom dijalogu, Đurić kaže da se nažalost pokazuje nemoć da se omogući sprovođenje onoga što je davno dogovoreno.

„Svi su mogli prethodnih dana da vide da se Srbija ponaša na jedan ozbiljan i odgovoran način, da poštuje svoju reč, da nastoji da iznađe neku vrstu rešenja i ako ništa drugo i ako već i nema rešenja, a vidimo da ga nema i da ga verovatno dugo neće biti, da sačuvamo makar stabilnost“, naveo je Đurić.

„Neko je u Prištini veoma nervozan zbog činjenice da Srbija nastavlja sa razvojem i sa napretkom, a da sa druge strane na KiM imate za više od jedne četvrtine niže plate, ekonomsku besperspektivnost i strah od jačanja Srbije. Zato žele da nas zaustave podmećući u politički proces klipove“, naglasio je Đurić.

Odgovarajući na pitanje da li će Srbija, ako se u proces pregovora uključi Amerika, tražiti da se uključi Rusija, Đurić kaže: „Srbija se, naravno, zalaže za izbalansiran način vođenja tih razgovora“. Na pitanje može li bez Rusije, Đurić odgovara da naravno da ne može.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.