Đurić: Nema ultimatuma. Ko pokuša da ih postavi dobiće jasan odgovor šefa države…

3
Foto Profimedia

Marko Đurić, šef delegacije Srbije u tehničkom dijalogu Beograda i Prištine u Briselu poručio je posle današnje runde razgovora u Briselu da se sa Srbijom ne razgovara “jezikom ultimatuma”.

“Nema ultimatuma. Onaj ko to pokuša dobiće jasnu poruku šefa srpske države, srpske vlade i srpskog naroda, ali da razgovaramo o normalnim odnosima uvek smo spremni”, rekao je Đurić.

Đurić je odbacio navode da će konačni sporazum obuhvatiti međusobno priznanje.

Rekao je da razgovori neće rezultirati nezavisnošću Kosova već da se vode razgovori o normalizaciji odnosa u različitim oblastima života, i da o tome srpska strana želi da postigne sporazum u budućnosti, sveobuhvatno ili pojedinačno.

“Neće rezultirati time, ali može da rezultira normalizacijom odnosa, normalnom trgovinom, školovanjem, cirkulacijom saobraćaja, privrednim poslovanjem, ekonomskim rastom za obe strane. Ako ste za tako nešto, Srbija je za tako nešto uvek spremna, ali nemojte da minirate razgovore tako što ćete pre i posle svakog sastanka zbog domaće političke javnosti iznositi neistine o onome o čemu se razgovara”, rekao je Đurić.

Đurić je rekao da je na sastanku zahtevao da Priština prestane sa lažima o sadržini razgovora, i da je to direktno rekao u lice kosovskm pregovaraču Skenderu Hiseniju.

Rekao je da je i od predstavnika EU zatražio veću transparentnost o sadržini razgovora.

U ovoj rundi vodili su se teški razgovori o raseljenim licima kao i o ekonomskoj saradnji Beograda i Prištine, rekao je Đurić. 

“Nasa pozicija po ovom pitanju je vrlo jasna da treba liberalizovati protok kapitala, roba i ljudi i da je neophodno definisati ključne infrastrukturne projekte koje bi se u narednom periodu radili, kako bi se ovo pospešilo”, rekao je on. 

Ukazao je da je Srbija odbacila pokušaj da joj se pripiše tobožnja krivica za kršenje Cefta sporazuma. 

“Iimali smo pokušaj da se srpskoj strani uruči nekakav papir u kome bi se ukazala navodno naša kršenja Cefta sporazuma. Mi tako tako nešto nismo prihvatili, mi smo ovde došli da razgovaramo o rešavanju nekih stvari, a ne da se svađamo oko onoga što je bilo u prošlosti,” rekao je on. 

(Beta)

3 KOMENTARA

  1. Благо нама кад на челу делегације имамо Марка који побеђује Албанце са КиМ са 5:0

Comments are closed.