(Beta) – Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić izjavio je danas u Briselu da je srpska delegacija na pregovorima s Kosovom pod okriljem EU insitirala da tema Zajednica srpskih opština (ZSO) bude prva tema razgovora i da se Priština tome suprotstavila.

Posle briselskih pregovora Beograda i Prištine na tehničkom nivou, o medjusobnim finansijskim potraživanjima i imovini, Djurić je rekao da srpska delegacija koju predvodi „nije pristala da tema ZSO bude skinuta sa dnevnog reda“ ili „preimenovana na način koji ne bi odražavao statusno neutralno formu dijaloga“.

„Ne pada nam na pamet da razgovore o ZSO pretvorimo u razgovore o položaju nacionalnih manjina niti ćemo ikad pristati da srpski narod na Kosovu na bilo kom sastanku bude tretiran kao nacionalna manjina“, rekao je Đurić novinarima u Briselu.

On je kazao da je pre nedelju dana dogovoreno da ZSO i uzajamna finansijska potraživanja budu teme današnjeg dijaloga, a da je srpska delegacija juče dobila informaciju da Priština „nije raspoložena“ da razgovara o ZSO.

„Mi smo odgovorili da ćemo razgovarati o ZSO i to smo danas pokrenuli kao prvu temu. Oni su pokušali da je skinu s dnevnog reda, mi smo je energično vratili“, naveo je Đurić.

On je dodao da se danas „itekako razgovaralo o ZSO“ i da je „srpska strana veliki deo vremena potrošila na razgovore o toj temi“.

Đurić je rekao i da se na Kosovu „vara svako ko mašta da može biti sveobuhvatne normalizacije odnosa sa Srbijom u bilo kojoj formi“ bez da se prethodno „u slovo sprovede“ Briselski sporazum.

„Ne može biti napretka dok pitanje ZSO ne bude sprovedeno, onako kako je dogovoreno 2013. i 2015. godine“, naveo je Đurić.

On je kazao da se još ne zna da li će novi sastanak biti sledeće nedelje i da „to mora EU da obezbedi“.

Današnje pregovore Beograda i Prištine, čiju je delegaciju p Djurić je ocenio kao „veoma intenzivne i teške“.

„Imali smo ne preterano racionalnu i žučnu diskusiju. Prištinska strana je pokušala da odvede diskusiju 13 vekova unazad i da predstavi Srbe kao kolonizatore na Kosovu“, naveo je Djurić.

Šef kosovskog stručnog tima Skender Hiseni rekao je da se danas uopšte nije razgovaralo o ZSO.

„Naravno da je srpska delegacija pokušala da otvori ovu temu, ali mi smo kategorički odbili“, kazao je Hiseni.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je da su današnji razgovori stručnih timova o medjusobnim finansijskim potraživanjima i imovini pokazali kompleksnost i osetljivost tih pitanja.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.