Đurđević Stamenkovski: “Ostajemo državotvorna opozicija, nećemo biti deo nove Vlade”

0
(BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)

(Beta) – Predsednica stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski izjavila je danas, nakon konsultacija sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da ta strana neće biti deo nove Vlade Srbije i da će ostati državotvorna opozicija.

Đurđević Stamenkovski je novinarima ispred Predsedništva objasnila da ta stranka neće učestvovati u vladi jer smatra da “dosadašnja politička praksa, ali i kadrovska selekcija i programski postulati, koje je vladajuća koalicija do sada primenjivala, nisu kompatibilni sa njihovim stavovima”.

“Srpska stranka Zavetnici će ostati državotvorna opozicija, spremna da pruži podršku odbrani državnih i nacionalnih interesa. Pre svega da očuvamo vojnu neutralnost, ustavni poredak Republike Srbije, Kosovo i Metohiju u sastavu naše zemlje, porodične vrednosti, ali naravno da se zajedničkim snagama odupremo spoljnopolitičkim pritiscima”, kazala je ona.

Istakla je i da je ta stranka otvorena za eventualnu “Vladu nacionalnog jedinstva” ili “Vladu nacionalnog spasa”, ukoliko se za njom eventualno ukaže potreba, ali tek ako bude uspostavljen široki nacionalni konsenzus i ako u njima budu učestvovale i druge državotvorne stranke.

Đurđević Stamenkovski je dodala da će ta stranka tražiti da se Skupština Srbije izjasni o svim sporazumima sa Kosovom, posebno o energetskom, kao i da će tražiti da se Srbija obaveže da nijednoj stranoj zemlji neće uvoditi sankcije.

Predsednica stranke Zavetnici je kazala i da u Skupštini neće kritikovati inicijative drugih političkih stranaka, samo zato što u njima vide “oponente”, već da će se truditi da budu racionalni i odgovorni i da podrže sve što je dobro.