Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da se Srbija ni na koji način ne meša u unutrašnja pitanja Crne Gore i da oseća potrebu kao premijerka da raguje na tvrdnje koje je izneo predsednik te zemlje Milo Djukanović.

Milo Đukanović je izjavio da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i aktuelna politika Srbije „pokazali vrlo problematične intencije“ prema Crnoj Gori i da od donošenja Zakona o slobodi veroispovesti, od decembra, postoji jaka medijsko-politička agresija iz Beograda, „od svih“.

U pisanoj izjavi, Brnabić je ocenila je u pitanju pokušaj političke obmane koju Đukanović koristi „kako bi objasnio uzroke izbornog rezultata njegove stranke“.

„Aleksandar Vučić je u proteklih osam godina manje puta pomenuo Crnu Goru i Mila Đukanovića nego što je Đukanović samo u ovom jednom intervjuu pomenuo Srbiju i Vučića, i to svaki put, kao i toliko puta ranije, u negativnom kontekstu“, naglasila je Brnabić.

Istakla je da je činjenica koju Đukanović ne može da spori da se Srbija se ni na koji način ne meša u unutrašnja pitanja Crne Gore i da nije uticala na izborni proces u toj zemlji.

„Nema govora o tome da je Crna Gora na bilo koji način ugrožena od strane Srbije, i više je nego jasno da je Đukanović zarobljen u političkim frazama koje je godinama koristio kako bi lažnim pričama o ugroženosti Crne Gore sticao političke poene umesto da se fokusira na stvarne potrebe i probleme svojih građana“, ocenila je Brnabić.

Navela je da Srbija želi najbolje moguće odnose sa Crnom Gorom i svim zemljama u regionu te da je posvećena izgradnji stabilnog, povezanog i sigurnog Balkana.

„Upravo je to razlog zbog kojeg je Vučić pokrenuo incijativu ‘malog Šengena’ kako bi zemlje regiona ekonomski sarađivale u interesu svih građana. To je najbolja odbrana od svih politika i političara koji ne mogu da iskorače iz 90-ih godina prošlog veka“, rekla je Brnabić.

Dodala je da je odnos prema toj incijativi koju Crna Gora do danas nije prihvatila, jasno oslikava ko je posvećen pitanjima zajedničke budućnosti, a ko svoju političku poziciju gradi na problemima iz prošlosti.

„Srbija spremno pruža ruku svakoj ideji koja će dovesti do poboljšanja životnog standarda, otvaranja novih radnih mesta, izgradnji izvesnije i sigurnije budućnosti za sve gradjane ovog našeg dela Evrope, u nadi da ćemo svi vrlo brzo postati članovi EU. To je ono što želim da poručim Đukanoviću, građanima Crne Gore i građanima Srbije“, naglasila je ona.

(Beta)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.