Đukanović: Velikosrpska nacionalistička politika Srbije podržana iz nekih međunarodnih centara

0
Profimedia

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je večeras da politika “velikosrpskog nacionalizma” srpskih vlasti koja Crnogorce pretvara u neprijatelje prećutno podržana iz međunarodnih centara koji imaju interes u rešavanju pitanja Kosova.

On je, u intervjuu za Njuzmaks Adrija, naveo da je od decembra kada je usvojen Zakon o veroispovesti primećena “medijskio-politička agresija iz Beograda” koja dolazi od svih političkih aktera, ali i od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Đukanović je naveo da nije potrebno bilo kome otkrivati podršku koju je Vučić davao velikosrpskom nacionalizmu u Crnoj Gori.

“Vučić i aktuelna politika Srbije su pokazali dve problematične intencije – da žele da se mešaju u unutrašnji politički život drugih država i da se mešaju na nacin da pokusaju da revitalizuju politiku velikosrpskog nacionalizma u našem regionu”, rekao je Đukanović.

Takva politika je, naveo je Đukanović, neodgovorno poigravanje sa duhom kakav je 90-ih godina proizveo “nepodnošljivu mržnju”.

“Ponavljati to danas i pretvarati Crnu Goru i Crnogorce u neprijatelje je izraz neodgovornosti i pokušaj da se obnovi retrogradna politika”, dodao je.

Trenutna politika Srbije je, navodi on, prećutno podržana iz nekih međunarodnih centara pre svega zbog njihove potreba da budu akteri rešavanja odnosa na relaciji Beograd – Priština.

“Ta podrška je u Beogradu shvaćena kao prilika da se reaktuelizuje i konačno reši srpsko pitanje u regionu”, naveo je Đukanović.

(Beta)