Đukanović: “Srbija je odgovorna za zastoj u izručenju Svetozara Marovića”

0
EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

(Beta) – Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je povodom ekonomskih sankcija nekadašnjem predsedniku državne zajednice Srbija i Crna Gora Svetozaru Maroviću koje su uvele Sjedninjene Američke Države da može na neki način da razume njihovo obrazloženje, ali da je važnije da se po pitanju njegovog izručenja “identifikuje mesto zastoja, a to je država Srbija”.

On je na konferenciji za medije rekao da su Crna Gora i njeni organi pokazali u tom slučaju beskompromisnost u realizaciji dosledne primene odredbi ustavno-pravnih načela.

“Do danas nije došlo do ispunjavanja obaveza Srbije. Trebalo bi uputiti apel Srbiji da ispuni svoje obaveze iz ugovora o međunarodno-pravnoj saradnji i odogovori na očekivanja Crne Gore. Nije moje da komentarišem zašto se na listi SAD našao Marović. Mogu na neki način da razumem njihovo obrazloženje, ali je važnije da identifikujemo mesto zastoja, a to je država Srbija”, rekao je Đukanović danas na Cetinju nakon razgovora sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim.

Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava (MPLJMP) danas je ponovo uputilo urgenciju Ministarstvu pravde Srbije u vezi molbe za izručenje Svetozara Marovića.

“Presedan je da se zahtev za izručenje ponavlja u periodu kraćem od pola godine, posebno imajući u vidu da je molba sa urgencijama više puta obnavljana i da nije dobijen odgovor, što posebno čudi jer međunarodna saradnja u krivičnim stvarima sa Republikom Srbijom se u ostalim predmetima odvija u duhu kvalitetne, pravovremene i efikasne saradnje”, ističe se u saopštenju MPLJMP.

MPLJMP je poslalo i 28. januara ove godine urgenciju Ministarstvu pravde Srbije u vezi sa molbom za izručenje Svetozara Marovića.

Marović je uhapšen 2015. godine, a sredinom 2016. nagodio se sa crnogorskim Specijalnim tužilaštvom da odleži tri godine i 10 meseci zatvora. Pristao je i da opštini Budva vrati 1,1 milion evra koliko je tužilaštvo procenilo da je stavio u džep, kao i da uplati 100.000 evra u humanitarne svrhe.

Marović je, međutim, samo par dana pošto je pušten iz pritvora u maju 2016. otišao u Beograd i više se nije vraćao u Crnu Goru. Zvaničan razlog bilo je psihijatrijsko lečenje zbog depresije. Za njim je raspisana poternica.

Američka vlada uvela je ekonomske sankcije nekadašnjem visokom funkcioneru Demokratske partije socijalista (DPS) Svetozaru Maroviću zbog, kako je saopšteno, destabilizirajućeg i koruptivnog delovanja u regionu.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) saopštila je da Svetozar Marović treba da se vrati kući u Crnu Goru i suoči sa pravdom i javnošću od koje je otimao.