Đukanović: “Region danas dalje od EU nego 2014. godine”

1
Foto: Profimedia

(Beta) – Predsednik Crne Gore, Milo Đukanović, ocenio je u utorak uveče, posle posete Briselu, da su zemlje Zapadnog Balkana danas dalje od Evropske unije (EU) nego što su bile 2014. godine.

“Ovo je poslednji trenutak da naše odnose sa Evropskom unijom učinimo jasnim, moramo znati da li je zaista realna perspektiva zemalja Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji u dogledno vreme, i moramo definisati jasan vremenski okvir”, istakao je Đukanović posle radne večere zvaničnika tog regiona s visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost, Žozepom Borelom.

U suprotnim će, kako je ukazao Đukanović, prazan prostor na Zapadnom Balkanu koristiti treće zemlje, preneo je njegov kabinet u Podgorici.

Odgovor EU o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana je, ocenio je Đukanović, “minimum je korektnosti i partnerske odgovornosti”.

“Podsetio sam da smo na početku mandata ove Evropske komisije imali nekoliko veoma opmističnih ocena o evropskoj budućnosti Zapadnog Balkana, ali su paralelno stizale i druge ocene, iz drugih evropskih centara, koje su bile kontradiktorne tim najavama”, naveo je Đukanović.

Evropska spoljnopolitička služba (EEAS) je u utorak uveče saopštila da su se zvaničnici sa Zapadnog Balkana i visoki prestavnik EU Žozep Borel složili na neformalnoj večeri u Briselu da je integracija tog regiona “ključni strateški cilj u zajedničkom interesu”.

Na večeri koju je priredio Borel su bili predsednik Crne Gore Milo Đukanović, predsedavajući Predsedništva BiH, Milorad Dodik, premijeri Srbije Ana Brnabić, Severne Makedonije Zoran Zaev, Albanije Edi Rama, Kosova Aljbin Kurti, kao i komesar za proširenje EU, Oliver Varheji.

EEAS je prenela da su oni “u otvorenoj i iskrenoj atmosferi” izneli “strateška razmišljanja” o tome kako ubrzati reforme radi evrointegracije Zapadnog Balkana i jačanja “pozitivnog i konstruktivnog govora u regionu i o regionu”.

Preneto je da su zvanice s Balkana “potvrdile svoju čvrstu posvećenost regionalnoj saradnji” i “suočavanju s globalnim izazovima kakav je pandemija kovid-19”.

1 KOMENTAR

  1. “U suprotnim će, kako je ukazao Đukanović, prazan prostor na Zapadnom Balkanu koristiti treće zemlje, preneo je njegov kabinet u Podgorici.” А то тебе као брине ? “Старог” Титовог пионира ? Што јест, морао би мало да се подсетиш корака за “казачок”, или речи за “очи чорније”, али то је све само тренутак, и опет си онај “стари”.

Comments are closed.