Đukanović: “Pad aktuelne Vlade bi mogao da uspori put Crne Gore ka EU”

0
EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

(Beta) – Predsednik Crne Gore i predsednik Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović izjavio je da bi pad aktuelne vlade mogao da uspori put Crne Gore ka Evropskoj uniji (EU), ali da se ne može tolerisati njen rad koji zanemaruje nacionalne interese Crne Gore.

„Razgovaraćemo sa drugim parlamentarnim subjektima i doći do mogućeg rešenja“, rekao je on novinarima na Cetinju posle sastanka sa predsednikom Bugarske Rumenom Radevim.

Đukanović je kazao da je vlada dva i po meseca radila na ispunjavanju evropskih ciljeva, ali da se onda iznenada dogodio obrt u pogledu njenog izbora prioriteta. DPS pruža podršku manjinskoj vladi u parlamentu.

„Vlada se opredelila da joj prioritet postane potpisivanje Ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC). Bilo je začuđujuće jer je evropska agenda uz ispunjavanje obaveza prema EU, imala potencijal objedinjavanja na crnogorskoj političkoj sceni, homogenizaciji, širenja fronta građanske i proevropske politike, dok je ideja koja seže u potpuno kontroverzna pitanja naše istorije i dodatno produbljuje razlike na crnogorskoj političkoj i društvenoj sceni“, istakao je on.

Dakle, dodao je Đukanović, kada su videli tu tendenciju, pokušali su da skrenu pažnju premijeru i članovima vlade da je to loš zaokret.

„Sva ta upozorenja nisu urodila plodom. Vlada se opredelila za potpisivanje tog aranžmana. Uz to, naša ocena je da su određena rešenja u tom Ugovoru u suprotnosti sa istorijskim činjenicima, ustavno pravnim sistemom Crne Gore, u suprotnosti sa vitalnim državnim interesima Crne Gore. To su razlozi koji su nas opredelili da uskratimo podršku toj vladi“, rekao je predsednik Crne Gore.

Đukanović je pojasnio da Ustav nudi više mogućnosti, mogućnost izglasavanja nepovernja vladi i mogućnost skraćenja mandata parlamentu.

„Razgovaraćemo sa drugim parlamentarnim subjektima i doći do mogućeg rešenja. Ispitati na kojem je scenariju moguće izgraditi konsenzus da donesemo odluke za koje mislimo da ih je potrebno doneti na temelju ovakve političke odluke koju je DPS donela“, zaključio je predsednik države i DPS-a.

Vlada je usvojila Temeljni ugovor koji planira da potpiše sa SPC posle čega je DPS odlučio da uskrati podršku Vladi.