Đukanović: Nova vlast razgrađuje sistem, ne bojimo se tužilačkih zakona

0
Profimedia

(Beta) – Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da je nova vlast, umesto da nadograđuje i unapređuje sistem, krenula putem njegove razgradnje i destrukcije, da ni u snu neće podržati kandidate za ambasadore koji su radili protiv interesa države i da se Demokratska partija socijalista (DPS) ne boji tužilačkih zakona.

“Posebno je zabrinjavajuća nedovoljna kompetentnost institucija da se na delotvoran način suoče s problemima i posledicama u različitim sferama. Umesto toga, prioritet nove Vlade je brutalan politički revanšizam prema predstavnicima ranije vladajuće koalicije, posebno prema ranije i sada najsnažnijoj političkoj partiji u Crnoj Gori. Neargumentovano se targetiraju nosioci javnih funkcija doskorašnje većine, i osporava sve što je uradjeno do 30. avgusta”, rekao je on na konferenciji za medije na Cetinju uoči 21. maja kada se obeležava 15 godina od kada je Crna Gora obnovila nezavisnost.

Kako je dodao, nova vlada je umesto kooperativnosti i konstruktivnosti, izabrla put isključivosti i netransparentnosti.

“Umesto jačanja institucija, na sceni je obračun s pojedincima. U svim sferama, od obrazovanja, zdravstva, tužilaštva i bezbednosnih službi, do vojske i diplomatije. Kompetencije i profesionalizacija u državnoj službi su izgubile korak s partijsko-političkim interesima, što će nažalost ostaviti dugoročne negativne posledice po razvoj Crne Gore”, rekao je Đukanović.

On je kazao da se Demokratska partija socijalista (DPS) nije uplašila donošenja tužilačkih zakona.

Poslanici vladajuće većine u Skupštini Crne Gore su prošle nedelje izglasali izmene Zakona o državnom tužilaštvu čime se omogućava smenjivanje čelnika Tužilaštva.

“Ovim zakonima ugrožen je ustavno pravni sistem Crne Gore. Ustav predvidja podeljeni sistem vlasti, ali ne predvidja kontrolu nad sudskom vlasti, ruše se temeljni demokratski pricnipi, ruši se partnerstvo sa EU. Venecijanska komisija je u dva navrata jasno saopštila primedbe na intenciju koju su nudila dva tužilačka zakona. I poslednje mišljenje Venecijanske komisije jeste da je neprihvatljivo da se tužilac bira izvan tužilačke organizacije. Sve to je brutalno ignorisano od strane vladajuće koalicije jer oni ne veruju da ima bilo koga ko je spreman da preuzme partijski bič koji oni pokušavaju da im uguraju u svoje ruke”, rekao je Đukanović.

Dodaje da nova većina želi da nadje nekog ko će nastaviti sa brutalnim revanšizmom i to nije dobro za Crnu Goru.

“Ova vladajuća većina neće biti dugog veka, ali, koliko god trajala, kreira se loša praksa”, rekao je on.

Predsednik Đukanović je kazao da ni u snu neće podržati bilo kog diplomatu – ambasadora ili konzula, koji je na bilo koji način radio i govorio protiv Crne Gore.

On je na godišnjoj konferenciji na Cetinju rekao da oni koji su bili protiv obnove crnogorske nezavisnosti i protiv ostvarenja države u prethodnih 15 godina nemaju moralno pravo da traže saglasnost Crne Gore da budu njeni predstavnici.

Predsednik je kazao da je počeo proces konsultacija za izbor novih ambasadora u inostranstvu.

“Konsultativni proces je u toku, dobio sam predlog za 18 ambasadora, usaglasili smo se oko jednog broja ambasadora čime su se stekli uslovi da se nastavi procedura, da se zatraži agreman od zemalja prijema i da se stvore uslovi da ti ambasadori što pre zauzmu svoja odgovorna mjesta. Oko drugog dela se nismo složili. Verujem da se oko jednog dela nećemo ni složiti i to je potpuno jasno, ali smo pokazali spremnost da dodatno razmislimo i razmenimo argumente, da je eventualno mnoguće pronaći razloge da se još jednom broju ambasadora obezbedi saglasnost i da se što pre uspostavi puna funkcionalnost diplomatsko-konzularne službe”, naglasio je on.