Đukanović: Ne može biti privilegovanih, pa ni kad nose mantije. Amfilohije se malo zaneo…

6
Profimedia

Crnogorski predsednik Milo Đukanović rekao je danas da ako Srpska pravoslavna crkva (SPC) bude insistirala na crkvi nacionalnih Srba moraće da se stvori crkva nacionalnih Crnogoraca.

“Ne mislim da je to najbolje rešenje, bolje je da imamo pravoslavnu crkvu koja će okupiti sve pravoslavne vernike, ali ne možete nametnuti sva rešenja koja mislite da su opravdana. Nekad morate posegnuti i za manje racionalnih rešenjima”, kazao je Đukanović na konferenciji za novinare na Cetinju povodom dve godine od stupanja na dužnost. 

Prema njegovim rečima, dijalog je postojao i postoji i danas van javnosti između SPC i Vlade sa najavom nastavka dijaloga ekspertskih timova. 

“Mislim da ovo pitanje pre svega zavisi od spremnosti eparhija SPC u Crnoj Gori, od spremnosti vrha SPC da prestanu sa nipodaštavanjem države Crne Gore. Ne želim da vas podećam na sve izrečene reči na račun Crne Gore. Sa te platforme se ne može biti partner. Crna Gora nije izrekla nijednu ocenu na račun SPC do one kojom smo se trudili da zaštitimo svoj integritet. Kako graditi kompromis sa nekim ko je tako rezistentan u odnosu na istinu i činjenice”, kazao je Đukanović.

Đukanović je poručio da je sada vreme da Crna Gora vrati i autokefalnu crkvu “i to znaju oni koji joj se protive”.

“Ići ćemo svako svojim putem”, poručio je Đukanović.

Odgovarajući na pitanje ima li njegove uloge u hapšenju episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i sveštenika, istakao je da se oni nisu našli na meti državnih organa zbog svog poziva, već zbog toga što su smatrali da im pripada pravo da ne poštuju naredbe kojih se treba pridržavati u borbi protiv koronavirusa.

“Ne može biti privilegovanih, pa ni kad nose mantije”, kazao je Đukanović.

Đukanović je rekao i da ga izjava šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova o rusofobiji i izdaji Rusije nije iznenadila, ali ni pogodila.

“Lavrov mi se obratio na ličnoj osnovi, kvalifikujući me kao navodnog izdajnika ruskih interesa. Moj komentar je jednostavan – izdati možete jedino interese svoje države, a ne tuđe države. Problem je ako neko sa visoke adrese iz druge države očekuje da izdate svoje interese u korist njegove države”, rekao je Đukanović odgovarajući na pitanje da li tu izjavu razume kao najavu da on lično ponovo, uoči izbora, postaje meta Rusije.

On je dodao da se očekivalo da Crna Gora odustane od svoje budućnosti i da sledi tuđe interese.

“Razumem da velike sile imaju pravo na takav komotan stav, ali je uvek u isključivoj nadležnosti zemlje da odredi svoju budućnost”, rekao je Đukanović, navodeći da se nije opredelila ni za očekivanja Istoka, niti za očekivanja Zapada, već se opredelila shodno svojim interesima.

Odgovarajući na optužbe mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija da mu “nisu smetale ruske pare kada je pravio državu”, Đukanović je rekao da ne može imati dokaza jer to ne postoji kao mogućnost.

“Amfilohije se malo zaneo. Nisam dužan nikome a ni Crnoj Gori. Ni Zapadu, ni Istoku. Tu smo gde smo. Zato smo toliko svoji”, poručio je on.

On je najavio da će izbori biti održani do kraja septembra.

“Početak septembra, kraj septembra, kraj avgusta… Videćemo. Nakon prve faze obavićemo politički dijalog sa svim stranama, da učestvuju na izborima, iz toga ćemo pokušati da dodjemo do rešenja i prihvatljivog datuma većini koji ce učestvovati na izborima”, kazao je Đukanović.

Upitan da li će se kao predednik države uključivati u izbornu kampanju svoje partije, Đukanović je kazao da ne postoji zakonska prepreka za to.

“Postoji praksa, ali u odnosu na praksu, naša procena je bila da nam je potreban ukupan potencijal. Procenićemo potrebu uključivanja, a kao neko ko je predsednik, smatram da imam svako pravo da u toj kampanji učestvujem”, kazao je Đukanović.

(Beta)

6 KOMENTARA

  1. Svi ste jadni!Samo filozofirate a srpskih narod Strada!Treba SE dici kuka I motika I Mila skloniti, vazda ja pljackao!Bog ce ga kazniti!

  2. CG je ,pored Srbije i Madjarske,ocenjena diktatorskom drzavom,sto ce u buducnosti doneti negativne posledice i po diktatora. CG i NMakedonija su u NATO ,zasticene od velesrpstva i albanskih ekstremista . Realno,Srbija moze da im pljune pod prozor,a eventualno prckanje i stvaranje problema,doneti ce nam samo probleme i “medjunarodna zajednica” ce biti na njihovoj strani. Dakle,bolje je biti mudar i pametan,sto bas i nije osobina popova,vladika i naseg diktatora . Znaci,izgubiti cemo i ovog puta. Sto se tise Djuke,on ce nakon nekog vremena zapatiti zatvor ili izgnanstvo,ali to je druga prica….

  3. Bravo Djuka.Ti si drzava,ne dozvoli klerofasistima da stvaraju nemir u CG.NO PASARAN !

  4. Очигледно да делује уздрмано, јер све што је рекао нема много везе са чистим умом. Али Мила не треба потцењивати, већ бити врло опрезан и наставити са још масовнијим литијама и докрајчити тај одвратни режим. Он отима све што стиже, а друге оптужује да су отели нешто, и то МПЦ СПЦ која је вековима присутна у Црној Гори. Он најављује прављење нове црке. То стварно звучи надреално. Како запад ћути на то. Да ли је запад, у ствари, морално клинички мртав, ако може да толерише оваквог разбојника.
    Штета што Милов духовни отац Броз није жив, да види како се у Беранама, Брозовом Иванграду, народ заклиње Богу на српство и православље. Вероватно би рекао, зар упркос свим тортурама које сам над њима вршио, мајку ти божију, они и даље верују у Бога, а не у мене. На жалост, има будала које то стварно и чине, и оне су већином сконцентрисане у Србији. Шта се може, људска глупост нема краја.

  5. Hapsite i zatvarate svestenike . Bijete decu. E bas si zaneti Jadan .

  6. “Amfilohije se malo zaneo. Nisam dužan nikome a ni Crnoj Gori. Ni Zapadu, ni Istoku. Tu smo gde smo. Zato smo toliko svoji”, poručio je on.” Ту сте, где сте, јер вам је СФРЈ, а највише Србија, подигла земљу из рушевина, многе удомила, који за живота дом себи изградили, или купили не би, и ухлебила још толико, свакако не толиких незахвалника, као ти.

Comments are closed.