“Đukanović koristi metode koje je kritikovao pre tri decenije kada je govorio da se ponosi svojim srpskim poreklom i crnogorskom državom…”

0
Printscreen/YouTube/RTS Sajt - Zvanični kanal

(Beta) – Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas povodom incidenata pred ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinju, da je malo dogadjaja u Crnoj Gori upamćenih po “nečoveštvu”.

“Ustoličenje mitropolita na ovom mestu (u Cetinjskom manastiru) bilo je vekovima. Joanikije i (pokojni mitropolit) Amfilohije nisu sveštenici Srpske pravoslavne crkve (SPC) iz drugih krajeva, iz moje južne Srbije ili Krajine. To je crkva Crne Gore”, kazao je Dačić za Pink.

On je ocenio da predsednik Crne Gore Milo Djukanović koristi metode koje je kritikovao kada je pre tri decenije došao na vlast sa prosrpskom politikom.

“Tada je govorio da se ponosi svojim srpskim poreklom i crnogorskom državom. To mi nikada nismo sporili. Sada plaši narod nekom opasnošću od Srbije i SPC”, dodao je on.

Dačić je istakao da je vlast oko Djukanovića videla ustoličenje mitropolita kao dobru priliku za destabilizaciju i ocenio da je SPC pokazala “nepokolebljivost u veri i svojoj odlučnosti”.

“U pravu su kada kažu: ‘Ako nas proteraju sa Cetinja, proteraće nas i iz drugih krajeva'”, naglasio je on.