Đukanović: “Izbori tek ako rearanžiranje Vlade ne uspe…”

0

“Pokušaj bacanja ljage na Crnu Goru je pokušaj stavaranja nedoumice da li Crna Gora osuđuje genocid ili ne, i u taj vakum se pokušala ubaciti nova vlast stvaranjem konfuzije kakav je odnos Crne Gore prema tome”, saopštio je predsednik Crne Gore Milo Đukanović, a prenose Vijesti.

Đukanović je u Baru rekao da “DPS nije bojkotovao parlament, već da je to bila poruka za one koji nijesu ispunili očekivanja demokratske i proevropske Crne Gore.

“Odmah nakon parlamentarnih izbora smo rekli da smo politika i partija koji je stvarala ovu državu, prema tome imamo odgovornost da je izgrađujemo. Nema bojkota institucija, ima samo doprinosa razvoja institucija”, rekao je predsednik Crne Gore.

Istakao je da DPS neće izostati sa mesta svoje odgovornosti.

“U obavezi smo da razvijamo državu i da zaštitimo državu kada je njeni protivnici, makar bili i aktuelna vlast, žele baciti ljagu na tu državu, pokušaj bacanja ljage je pokušaj stvaranja nedoumice da li Crna Gora osuđuje genocid ili ne osuđuje”, rekao je on i podsetio da je Crna Gora genocid osudila 2009. godine.

“Pošto smo bili svesni da se može dogoditi da neko neodgovoran baci ljagu na Crnu Goru, vratili smo se u Parlament, glasali za usvajanje rezolucije i za smenu čoveka koji je, nažalost, bio član vlade, a koji je pokušao da negira genocid u Srebrenici, i to je vrlo jednostavno za razumevanje. Ako je ostala neka nedoumica da li je naša politika konzistentna ili ne, ja sam uvjerenja da je vrlo konzistentna jer nas vodi ideja da zaštitimo ono što su tekovine savremene Crne Gore i da svakim svojim potezom doprinesemo osvajanju novih koraka na putu pune evropeizacije crnogorskog društva”, rekao je predsednik Crne Gore.

smatra da bi nakon eventualnog pada Vlade moglo da dođe do izbora nove i ako to ne bi urodilo plodom, tek tada bi se išlo na nove izbore.

On je u dodao da je po njegovom tumačenju Ustava moguće, da u toku jednog mandata parlamenta, dođe do promene mandatara za sastav vlade.

Đukanović je istakao da to ne znači raspisivanje novih izbora, već vraćanje mandata predsedniku države, a da bi se procedura dodele tog mandata odvijala kao i u prvom navratu.

“Tada kada se formira parlamentarna većina od najmanje 41 poslanika, ta većina obraća se predsedniku države da joj dodeli mandat”, pojasnio je Đukanović.

On je istakao da “ne treba da zebemo da bi po automatizumu padom ove Vlade morali da idemo na izbore”.

“Nakon eventualnog pada Vlade, moglo bi da dođe do rearanžiranja, odnosno izbora nove Vlade, i ako to ne bi ne urodi plodom, tek tada bi se išlo na nove izbore”, rekao je Đukanović.