Đukanović i Krivokapić nastavili obračun: “Umesto priče o putu od velesrba do velecrnograca…”

0

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić i predsednik te države Milo Đukanović tokom jučerašnjeg dana razmenili su oštre poruke preko društvene mreže Tviter, posle sahrane umirovljenog episkopa SPC Atanasija Jevtića kojoj je prisustvovao Krivokapić sa još nekoliko članova vlade, da bi se kasnije u toku dana rasprava nastavila novim odgovorom Krivokapićevog kabineta i zvaničnim saopštenjim Đukanovićeovog kabineta.

Najpre je Đukanović poručio da je “Krivokapić sa pola Vlade bio na sahrani “jednog od najotvorenijih neprijatelja države i crnogorskog naroda”.

Krivokapić je u odgovoru, između ostalog, saopštio da zna da Đukanovića “boli što je ujedinjena obespravljena Crna Gora rekla da ne želi više ni DPS niti njega kao predsednika Crne Gore”.

Kasnije je kabinet premijera saopštio da je “Crna Gora umorna od izjava funkcionera Demokratske partije socijalista (DPS), izazivanja veštačkih kriza i podela među građanima Crne Gore”, prenele su podgoričke Vijesti.

“Umesto citata iz trodecenijske kleptokratske vladavine DPS-a, prepune obrta, od velesrba do velecrnogoraca, preko velepravoslavaca do ateista, od podrške ratu do antirantih akcija. Sve to je tekovina DPS-a, dosledno nedosledna. Umesto citata medijima prilažemo fotografije, koja svedoči o doslednosti, čestitosti, i toleranciji predsednika Crne Gore, koji bi zarad još koje godine vlasti opet igrao iste uloge”, zaključuje se u saopštenju.

Na fotografijama je prikazan Đukanović zajedno sa Slobodanom Miloševićem, Vojislavom Šešeljem, Ratkom Mladićem, Radovanom Karadžićem i mitrpolitom Amfilohijem.

Ubrzo je usledio odgovor kabineta predsednika Crne Gore u kom je saopšteno da je “ispod nivoa polemisati o ozbiljnim temama s premijerom Krivokapićem”.

“Vi nemate drugog argumenta osim što pominjete vladavinu DPS od 30 godina, vreme u kom je Crna Gora preskočila vekove. Naravno, za vas će to biti samo sanak pusti. U razvoju svakog društva ima i određenih negativnih procesa i pojava, pa i u našem, za šta je najbolja ilustracija vaših pola godine na vlasti”, navodi se u saopštenju.

“Fotografija koju objavljujete s tendencioznom porukom, koja svedoči o jednoj normalnoj radnoj aktivnosti tada najodgovornijih ljudi u zemlji, snimljena u Crnoj Gori, godinama je podmetana od strane onih sličnih vama kao navodni dokaz za učešće na dubrovačkom ratištu. Mogli ste uložiti makar malo vašeg ekspertskog znanja i truda da to proverite, da ne nasedate na stare propagandne trikove. Ili ste svesno odabrali da budete deo te iste matrice”, navodi se u reagovanju.

Dodaju da što se tiče fotografija na kojima je Đukanović sa mitropolitom Amfilohijem i Miloševićem da je to “istorija, zar ne”.

“I još jedan pokazatelj vašeg nesnalaženja, nije jasno šta ste time hteli da poručite. Uz tekst koji ste priložili moglo bi se zaključiti da se distancirate od mitropolita Amfilohija i drugih srpskih prvaka, što vam sigurno nije bio cilj. Pažljivi čitalac može samo zaključiti kako je Crna Gora, uprkos mnogim otporima, danas članica NATO i lider u evropskim integracijama. Te fotografije upravo slikovito sugerišu na takav zaključak” zaključuje se u saopštenju Đukanovićevog kabineta.