“Đukanović će jedva čekati da se reši ove srpske svetinje, podseća ga na to da smo delili iste muke i slavili iste pobede…”: POKS pozvao Crnu Goru da vrati krunu Nemanjića

1
Foto: Profimedia

Pokret obnove Кraljevine Srbije (POКS) saopštio je danas da zahteva od države Crne Gore da vrati Srbiji krunu Svetog Кralja Stefana Uroša III Nemanjića Dečanskog.

“Reč je o kruni koja je nastala početkom 14. veka za potrebe krunisanja ovog srpskog vladara i kralja Dušana Silnog, a kasnije cara. Poznato je da je ova kruna završila u Crnoj Gori kao poklon Кarlovačke mitropolije Srpske pravoslavne crkve, crnogorskom vladiki i najvećem srpskom pesniku Petru Petroviću Njagošu, prilikom njegovog susreta sa tadašnjim mitropolitom”, naveo je POKS.

Kako je POKS saopštio, “kruna se od tada čuva na Cetinju, poslednji put je upotrebljena prilikom krunisanja knjaza Nikole za crnogorskog kralja 1910. godine, a tom prilikom iz simbolike se knjaz Nikola krunisao jedinom pouzdano sačuvanom srpskom krunom Nemanjića”.

“Crna Gora mora vratiti Srbiji jedinu preostalu srpsku krunu Nemanjića, s obzirom na proglašenje svoje nezavisnosti, negiranja bilo kakve veze sa Srbima, a na kraju otimanjem srpskih svetinja. Petar Petrović Njegoš i kralj Nikola Petrović znali su značaj srpske krune i sa ponosom su je držali u svojim odajama na Cetinju i na glavi, ali budući da je današnjem predsedniku Crne Gore prijatelj Hašim Tači i svi neprijatelji Srbije i da se gnuša svega što je srpsko, ne postoji ni jedan razlog da kruna ostane na teritoriji današnje Crne Gore”, izjavio je predsednik POКS, poslanik Žika Gojković.

POКS očekuje da će predsednik Crne Gore, Milo Đukanović, “jedva dočekati da se reši ove srpske svetinje koja njega i ostale građane Crne Gore podseća na vreme kada su Srbi i svi Crnogorci bili jedan narod, delili iste muke i slavili iste pobede”.

(Beta)

1 KOMENTAR

Comments are closed.