Sporni Zakon o slobodi veroispovesti bio je prethodnih meseci glavna tačka sporenja između dosadašnjih crnogorskih vlasti i Mitropolije crnogorsko-primorske, ali nakon smene vlasti i najave da će sporne odredbe tog zakona biti uklonjene, pokazuje se da nije i jedina.

Mitropolit Amfilohije je najavio da neće odustati od davnašnje ideje da se vrati Njegoševa kapela na mesto Meštrovićevog mauzoleja na Cetinju, kao i da će se izgraditi hram Svete Trojice iznad Cetinjskog manastira. A te najave su kod dosadašnjih vlasti i kod aktuelnog predsednika Crne Gore Mila Đukanovića izazvale takozvanu „pojačanu retoriku“.

Nedavno je za sarajevski FACE TV Đukanović, čija se izjava da će braniti Crnu Goru i iz šume ako treba naširoko prepričava, na pitanje da li „na Cetinju, kao simbolu crnogorske države, Amfilohije i SPC, mogu da naprave hram“, odgovorio:

„To se ne može dogoditi. To može biti njegova namjera koja se na Cetinju ne može dogoditi. Naravno, ako krene, i postavi kamen, biće mu taj kamen srušen, i on to zna i zato neće krenuti. Naravno, to on najavljuje otkako je došao 89-e godine da će da sruši Mauzolej, a da postavi i vrati gore crkvu Karađorđevića. Naravno, nema šanse za to. Nema nikakve šanse. Naravno, zaustaviće ga oni koji treba da ga zaustave i koji su mu to već kazali. To su mu kazali građani Cetinja, da vjerovatno preko njih živih to ne može da uradi. To je priča koja se tu završava“.

Mitropolit Amfilohije je potom poručio „onima koji su do sada vladali da ne prete da će da ruše i odlaze u šume, jer su svi rušitelji otišli u nepovrat“.

Amfilohije se pomolio da im Bog vrati razum i ponovio da neće odustati da bude obnovljena svetinja na Lovćenu i da bude izgrađen hram Svete Trojice iznad Cetinjskog manastira.

On je, prema pisanju Vijesti, kazao „daj Bože i ove koji su sledbenici Marksa i Engelsa, Broza, da i njima Bog vrati razum“.

„To što traže neku crkvu, to je pokazatelj da imaju nečega u sebi dobroga i blagoslovenoga, samo ako to dobro i blagosloveno prihvate i vrate se svojim precima Petrovićima. Ne prijeteći da će da ruše, da bježe u šume i da odatle nastave rušenje. Ovdje u Crnoj Gori se gradi i izgrađuje kroz vjekove. Svi rušitelji su otišli u nepovrat. Ono što su rušili, svetinje Božje, sve se to obnavlja u ovo naše vrijeme“, kazao je Amfilohije.

On je kazao da će dati Bog da se obnovi i srušena svetinja na Lovćenu Svetog Petra Cetinjskog.

„Da se obnove i druge svetinje – Prevlaka Grbaljska. U isto vrijeme da se sagradi i onaj hram iz vremena kralja Nikole iz 1910. Eno imam kamen temeljac, dođite kod mene u Mitropoliju, u kabinet da vam pokažem kamen temeljac na kome piše ‘u vrijeme Kralja Nikole Petrovića ovaj hram sazida car Nikolaj II avgusta 1910. godine’. Taj kamen ako Bog da mi ćemo ga ugraditi u onaj hram koji će biti sagrađen iznad Cetinjskog manastira. Možda bi ovi htjeli da tamo da nastave da vješaju turske glave, tamo je bila tablja na kojoj su vješane turske glave u ona nesrećna vremena. Mi hoćemo da na mjesto te tablje i tog vješanja glava, pa čak i neprijateljskih, da tu postavimo hram Svete trojice i tu preselimo ove tri svehrišćanske svetinje da budu izmad moštiju Svetog Petra Cetinjskoga. Da bi se onda sabirali oko tih svetinja, ne samo mi koji smo ovdje , nego svi drugi ljudi, zamaljski narodi istoka i zapada”, naglasio je Amfilohije.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.