“Duguju nam 11 plata, deset godina nam nije uplaćen staž, duguje se za regres, topli obrok, jubilarne nagrade”: Protest radnika Fabrike reznog alata u Čačku

3
Foto: Profimedia

Oko pedeset radnika Fabrike reznog alata u Čačku (FRA) protestovalo je danas ispred zgrade Gradske uprave u centru grada, zahtevajući da se reši status fabrike.

Oni su na pisarnici Gradske uprave ostavili zahtev za sastanak sa gradonačelnikom Čačka Milunom Todorovićem od koga očekuju pomoć u rešavanju brojnih problema u fabrici.

Radnici su rekli agenicji Beta da su se sami organizovali i da iza njihovog protesta ne stoje fabrički sindikati.

Prema rečima radnika na protest su se odlučili jer je stanje u FRA “sve teže”, fabrika nema rešen satus, u pojedinim delovima preduzeća radnicima se duguje 11 plata, deset godina im nije uplaćivan radni staž, duguje im se za regres, topli obrok, jubilarne nagrade.

Radnici ističu da FRA ima velika potraživanja od vojnih fabrika kojima isporučuje robu, najviše od fabrika Krušik i Zastava.

Predsednik Industrijskog sindikata Dušan Đelić izjavio je za agenciju Beta da sindikat nije organizovao današnji protest radnika, da su u proteklom periodu imali više razgovora sa gradonačelnikom Čačka Todorovićem koji je izrazio spremnost da im pomogne u rešavanju problema, ali da ima razumevanja za radnike koji traže da se ti problemi rešavaju brže.

On je istakao da je najveći problem FRA što nema rešen status, što joj namenska industrija duguje za isporučenu robu i potvrdio da se radnicima duguje za plate i socijalne doprinose.

Đelić je ocenio da postoje dva moguća rešenja za probleme FRA, konverzija vlasništva gde bi 90 odsto vlasništva preuzela država ili “kontolisani stečaj” u kome bi polovina radnika bila zbrinuta u okviru socijalnog programa, a oko 250 do 280 radnika bi nastavilo proizvodnju za namensku industriju.

U FRA su zaposlena 503 radnika.

(Beta)

3 KOMENTARA

  1. Pa pakujte se iz Srbije. Spasavajte i sebe i drcu. U ovoj raspaloj, korumporanoj drzavi to NIKADA necete resiti!

  2. Neverovatno mi je da u 2020 godini postoje ovakve stvari. Iskreno, nemaju ti ljudi gde da traze drugi posao pa rade tu u nadi da ce dobiti platu. Iskreno, ako ne dobijes platu jedan mesec na drugom mesecu vec radis na tome da odes iz firme. Jednostavno je tako. Suludo je raditi godinu dana za badava.

  3. У СНС држави, неко некоме дугује плату 11 месеци ? Ма није могуће ! А овом синдикалисти би предложио и треће решење, а то је да се сва потраживања радника намире одмах из зарада посланика већине у Скупштини Србије, и да ти посланици не примају ни динара док се овим радницима не исплате њихова потраживања. Зашто, зато, јер су само они, у Скупштини, могли да законима креирају такво окружење где послодавац дугује радницима новац, скоро па за целу годину, а не одговара никоме.

Comments are closed.