“Dugogodišnji pušači imaju teže oblike koronavirusa, a uspešnost lečenja je slabija nego kod nepušača..:”

0
Foto: Profimedia

Prof. dr Bakir Mehić, šef Klinike za plućne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), izjavio je da dugogodišnji pušači imaju teže oblike COVID-19, kao i da je i uspešnost lečenja kod njih slabija nego kod nepušača, prenosi N1.

”Dosadašnja iskustva nam govore da dugogodišnji pušači imaju teže oblike COVID-19 i uspešnost lečenja kod njih slabija je nego kod nepušača. I oni koji su više izloženi aerozagađenju sigurno je da će se teže boriti s COVID-19. Rekao bih da je pušenje plus aerozagađenje loša kombinacija koja ne obećava uspeh u lečenju kako covida-19, tako i drugih respiratornih oboljenja”, rekao je Mehić za “Faktor”.

On je, povodom zagađenja vazduha u Sarajevu, ocenio da je to veliki problem.

“Procene Svetske zdravstvene organizacije (WHO) su da je 14 posto svih prevremenih smrti povezano sa zagađenjem vazduha. Tu se prvenstveno misli na one pacijente koji već boluju od određenih bolesti, pre svega disajnog i kardiovaskularnog sistema, dok je šest posto povezano s karcinomima pluća”, rekao je dr Mehić.

Zagađen zrak u Sarajevu, ali i nekim drugim gradovima u BiH i regionu, dugogodišnji je problem, a višegodišnja izloženost zagađenju doprinosi, rekao je Mehić, i povećanju broja obolelih od karcinoma pluća.

Kako bi zaštitili zdravlje, Mehić je građanima savetovao da se u razdoblju visoke koncentracije zagađenog vazduha što manje izlazi napolje.

”Zbog pandemije naređeno je nošenje maski, što je dobra navika i u vreme zagađenog vazduha. Oni koji imaju problema s disajnim organima, kao i kardiovaskularni bolesnici, naročito oni koji boluju od koronarnih krvnih sudova, ako moraju da izađu neka nose i dve maske jer se radi o vrlo sitnim česticama. Vakcinisati se obavezno protiv gripa, jer je grip daleko ozbiljnija infekcija disajnih puteva u odnosu na bakterijske infekcije, jer na određen način u celosti ‘ogoleva’ respiratorni sistem. Naši pacijenti znaju da, pored vakcine protiv gripa, preporučujemo i pneumokoknu vakcinu koja je dobrodošla u sprečavanju zaraze od streptokok pneumonije (Streptococcus pneumonia) koji je domicilni stanovnik naših prostora”, naglasio je dr Mehić.

Istakao je da zagađen vazduh doprinosi komplikaciji i kod zaraženih COVID-19, koju je, kako je rekao , teže lečiti sada nego u letnjem periodu.