Duda: “Poljska podržava proširenje EU na Zapadni Balkan, odlaganje može da dovede do nestabilnosti”

0
Foto: Tanjug

Predsednik Poljske Andžej Duda izjavio je u Poznanju da Varšava snažno podržava proširenje EU na Zapadni Balkan i upozorio da bi dalje odlaganje evrointegracije tog regiona moglo da dovede do ozbiljne nestabilnosti, preneo je N1.

Otvarajući sastanak premijera učesnica Samita Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, Duda je rekao da taj region ima veliku važnost za stabilnost i razvoj Evrope.

“Poljska vidi Berlinski proces kao pripremu za proširenje EU i primanje novih članica. EU nije potpuna bez Zapadnog Balkana”, kazao je Duda.

On je naveo da je EU u teškoj situaciji, ali da je Unija uprkos različitim krizama uvek uspevala da prevaziđe prepreke.

“Pitanje proširenja ne treba da bude na margini, baš sada, kada Velika Britanija izlazi, EU treba da se otvori za nove države. To je moje ubeđenje, to bi bio dokaz da je evropski projekat živ”, rekao je poljski predsednik.

On je naveo da “nažalost, ne dele sve zemlje gledište Poljske” i dodao da je tužan zbog odlaganja početka pregovora o članstvu s Albanijom i Severnom Makedonijom.

“To nije dobar način za tretman tih država. Evropska komisija je preporučila otvaranje pregovora jer je bila zadovoljna reformama u tim zemljama i naročito rešenjem spora Atine i Skoplja oko imena Severne Makedonije”, dodao je Duda.

Na samitu učestvuju premijeri Srbije, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Albanije, Ana Brnabić, Duško Marković, Zoran Zaev, Ramuš Haradinaj i Edi Rama i predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić. 

Među učesnicima su i nemačka kancelarka Angela Merkel, premijeri Velike Britanije i Francuske, Tereza Mej i Eduar Filip, šefica evropske diplomatije Federika Mogerini i generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu.