“Duboko me je zabolelo što si odlučila da odeš. Volim te. Zbog svega što si mi dala”: Potpredsednik Evropske komisije napisao je ljubavno pismo – Velikoj Britaniji

"Ja sam kao stari ljubavnik: znam u čemu si jaka i po čemu slaba"

1
Potpredsednik Evropske komisije, Frans Timermans (Foto: Profimedia)

Ujedinjeno Kraljevstvo će u Evropskoj uniji “uvek biti ponovo dobrodošlo”, napisao je potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans u ‘ljubavnom pismu’ objavljenom u četvrtak, mesec dana uoči Bregzita, zakazanog za 31. januar.

“Iskreno, duboko me je zabolelo što si odlučila da odeš”, napisao je Timermans obraćajući se u pismu Velikoj Britaniji u drugom licu jednine, objavljenom na sajtu britanskog dnevnog lista Gardijan

Više od tri godine pošto je 52 odsto Britanaca glasalo za odlazak iz EU, potpredsednik Komisije je “još tužan što jedna od članica naše porodice želi da prekine naše veze” posle 47 godina burnog zajedničkog života, prenosi N1.

“Ali istovremeno mi utehu daje kada pomislim da se porodične veze nikada ne mogu prekinuti. Mi se ne razilazimo i uvek ćeš biti dobrodošla”, piše Frans Timermans. 

On piše o sećanju na svoja prva osećanja o Velikoj Britaniji, dok je u Međunarodnoj školi Sent Džordž, u Rimu, kao dete učio engleski.

Od tada je prošlo više od 40 godina, piše Timermans i: “Sada te znam. I volim te. Zbog svega što si mi dala. Ja sam kao stari ljubavnik: znam u čemu si jaka i po čemu slaba. Znam da možeš biti velikodušna, ali i škrta. Znam da misliš da si jedinstvena i drugačija od ostalih. Naravno da jesi, na više načina, ali možda manje nego što misliš”, napisao je on. 

Foto Profimedia

“Nikada nećeš prestati da nas nazivaš ‘kontinentom’. To ti pomaže da se distanciraš kooliko smatraš da ti potrebno. Ali, to te sprečava da vidiš da nam svima treba malo međuzsobne distance. Sve evropske nacije su jedinstvene. Naše razlike su izvor divljenja, iznenađenja, neprijatnosti, nerazumevanja, ismevanja, karikatura i da: izvor su i ljubavi”, piše Timermans. 

Nakon razdvajanja, zakazanog za kraj januara, posle tri odlaganja, počeće prelazni period koji bi trebalo da omogući uspostavljanje novih odnosa Ujedinjenog Kraljevstva i Evropske unije. 

Britanski premijer Boris Džonson za to da zakonom o sprovođenju Bregzita Ujedinjeno Kraljevstvo odbaci bilo kakvo produženje tog prelaznog perioda, iako se on smatra veoma kratkim za pregovore kakve treba obaviti. Kada ta zakon bude ozvaničen, moraće da ga ratifikuje Evropski parlament.

1 KOMENTAR

Comments are closed.