Viralnu poslasticu od čokoladne kreme sa pistaćima, rezancima od kadaifa i tamne čokolade možete da napravite i sami kod kuće.

Čokolatijerka iz Dubaija Sara Hamud, koja je prvobitno osmisla Dubai čokoladu, podelila je svoju verziju recepta viralne poslastice sa pistaćima.

Njena čokoladica, punjena hrskavim kadaifom i bogatom kremom od pistaća, osvojila je internet zahvaljujući savršeno izbalansiranom ukusu i neodoljivoj teksturi. Umesto kupovne kreme od pistaća, odabrala je domaću varijantu, bez veštačkih boja i aroma.

Kadaif se obično prodaje svež u internacionalnim supermarketima. Ukoliko ne možete da ga pronađete, možete da koristite i izmrvljene žitarice od celog zrna koje su odlična zamena.

ORIGINALNI RECEPT ZA DUBAI ČOKOLADU

Priprema: 10 min

Pečenje: 1 sat

Hlađenje: 3 sata i 30 minuta (ili više)

Količina: 1 velika čokoladica (za 6 porcija)

SASTOJCI

75 g kadaifa (ili izmrvljenoih žitarica od celog zrna)

180 g crne čokolade (ili mlečne, ako više volite), sitno iseckane

10 g kokosovog ulja

60 g očišćenih pistaća

180 g bele čokolade, iseckane

Veći prstohvat morske soli

30 g tahinija

PRIPREMA

Kadaif grubo iseckajte na sitnije komade, pa ga rasporedite u ravnom sloju na pleh za pečenje. Pecite na 180°C (160°C sa ventilatorom) / ili ako koristite peć na gas –  broj 4 – oko 35 minuta, mešajući svakih 10 minuta, dok ne postane zlatno-smeđi.

Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi.

Crnu čokoladu stavite u posudu otpornu na toplotu i postavite je iznad (ali da ne dodiruje) šerpe sa lagano ključalom vodom.

Lagano zagrevajte dok se skoro cela ne otopi. Dodajte kokosovo ulje, sklonite sa vatre i mešajte dok se sve potpuno ne rastopi. Ostavite da se malo prohladi.

Za fil ubacite pistaće u blender ili secka i blendajte dok se ne usitne i ne počnu blago da otpuštaju ulja – ne želite da dobijete potpuno ujednačenu pastu.

Belu čokoladu stavite u posudu otpornu na toplotu i postavite je iznad (ali da ne dodiruje) šerpe sa lagano ključalom vodom.

Zagrevajte je dok se skoro cela ne otopi.

Posle je sklonite sa vatre i mešajte dok se potpuno ne istopi, pa dodajte so, tahini i usitnjene pistaće.

Mešajte dok masa ne postane ujednačeno zelena. Zatim umešajte pečeni kadaif (ili žitarice).

KAKO DA POREĐATE FILOVE U ČOKOLADICU

Koristite oko tri četvrtine rastopljene crne čokolade da premažete unutrašnjost dubokog, dvodelnog silikonskog kalupa za čokoladice.

Pazite da sloj bude dovoljno debeo kako bi čokoladica bila stabilna.

Stavite kalup u frižider na 20–30 minuta, dok čokolada ne postane mat i ne očvrsne.

Pistaći fil raspodelite kašikom unutar kalupa, ostavljajući malo praznog prostora pri vrhu. Vratite u frižider na sat vremena.

Ako je potrebno, ponovo blago zagrejte preostalu crnu čokoladu, zatim je sipajte preko fila.

Poravnajte površinu špatulom da bude ravna i lepo zatvorena. Vratite u frižider najmanje dva sata, a idealno preko noći, dok se potpuno ne stegne.

Čokoladu pažljivo izvadite iz kalupa.

Čuvajte je u frižideru i potrošite u roku od nekoliko dana.

Poslužite je hladnu.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.