
Viralnu poslasticu od čokoladne kreme sa pistaćima, rezancima od kadaifa i tamne čokolade možete da napravite i sami kod kuće.
Čokolatijerka iz Dubaija Sara Hamud, koja je prvobitno osmisla Dubai čokoladu, podelila je svoju verziju recepta viralne poslastice sa pistaćima.
Njena čokoladica, punjena hrskavim kadaifom i bogatom kremom od pistaća, osvojila je internet zahvaljujući savršeno izbalansiranom ukusu i neodoljivoj teksturi. Umesto kupovne kreme od pistaća, odabrala je domaću varijantu, bez veštačkih boja i aroma.
Kadaif se obično prodaje svež u internacionalnim supermarketima. Ukoliko ne možete da ga pronađete, možete da koristite i izmrvljene žitarice od celog zrna koje su odlična zamena.
ORIGINALNI RECEPT ZA DUBAI ČOKOLADU
Priprema: 10 min
Pečenje: 1 sat
Hlađenje: 3 sata i 30 minuta (ili više)
Količina: 1 velika čokoladica (za 6 porcija)
SASTOJCI
75 g kadaifa (ili izmrvljenoih žitarica od celog zrna)
180 g crne čokolade (ili mlečne, ako više volite), sitno iseckane
10 g kokosovog ulja
60 g očišćenih pistaća
180 g bele čokolade, iseckane
Veći prstohvat morske soli
30 g tahinija
PRIPREMA
Kadaif grubo iseckajte na sitnije komade, pa ga rasporedite u ravnom sloju na pleh za pečenje. Pecite na 180°C (160°C sa ventilatorom) / ili ako koristite peć na gas – broj 4 – oko 35 minuta, mešajući svakih 10 minuta, dok ne postane zlatno-smeđi.
Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi.
Crnu čokoladu stavite u posudu otpornu na toplotu i postavite je iznad (ali da ne dodiruje) šerpe sa lagano ključalom vodom.
Lagano zagrevajte dok se skoro cela ne otopi. Dodajte kokosovo ulje, sklonite sa vatre i mešajte dok se sve potpuno ne rastopi. Ostavite da se malo prohladi.
Za fil ubacite pistaće u blender ili secka i blendajte dok se ne usitne i ne počnu blago da otpuštaju ulja – ne želite da dobijete potpuno ujednačenu pastu.
Belu čokoladu stavite u posudu otpornu na toplotu i postavite je iznad (ali da ne dodiruje) šerpe sa lagano ključalom vodom.
Zagrevajte je dok se skoro cela ne otopi.
Posle je sklonite sa vatre i mešajte dok se potpuno ne istopi, pa dodajte so, tahini i usitnjene pistaće.
Mešajte dok masa ne postane ujednačeno zelena. Zatim umešajte pečeni kadaif (ili žitarice).
KAKO DA POREĐATE FILOVE U ČOKOLADICU
Koristite oko tri četvrtine rastopljene crne čokolade da premažete unutrašnjost dubokog, dvodelnog silikonskog kalupa za čokoladice.
Pazite da sloj bude dovoljno debeo kako bi čokoladica bila stabilna.
Stavite kalup u frižider na 20–30 minuta, dok čokolada ne postane mat i ne očvrsne.
Pistaći fil raspodelite kašikom unutar kalupa, ostavljajući malo praznog prostora pri vrhu. Vratite u frižider na sat vremena.
Ako je potrebno, ponovo blago zagrejte preostalu crnu čokoladu, zatim je sipajte preko fila.
Poravnajte površinu špatulom da bude ravna i lepo zatvorena. Vratite u frižider najmanje dva sata, a idealno preko noći, dok se potpuno ne stegne.
Čokoladu pažljivo izvadite iz kalupa.
Čuvajte je u frižideru i potrošite u roku od nekoliko dana.
Poslužite je hladnu.