Dualnim modelom do kompetentnih kadrova

  0

  Firme sa iskustvom učenja kroz rad, od proizvodnih sektora kao što su metalski i mašinski, preko prehrambene i tekstilne industrije, do turizma i ugostiteljstva, preporučuju model dualnog obrazovanja kao najbolje rešenje za obuku i nova zapošljavanja mladih kadrova.

  Dualno obrazovanje, po kome đaci uče u školi i kompaniji, rešava privredi veliki problem nedostatka radnika i smanjuje troškove uvođenja novozaposlenih u posao. Iz godine u godinu, sve više firmi u Srbiji, po ugledu na razvijene ekonomije Nemačke i Austrije, podržava ovaj model srednjeg stručnog obrazovanja.

  “Za nešto manje od decenije koliko traje razvoj dualnog obrazovanja u Srbiji, i kompanije, i đaci, i škole, prepoznali su višestruke koristi učenja kroz rad. Učenici se obučavaju na savremenim mašinama i navikavaju na realnu radnu atmosferu kakvu ne mogu iskusiti ni u jednoj školskoj radionici. Na taj način lakše usvajaju nova znanja, brže napreduju nego u bilo kojoj učionici i povećavaju šanse za zapošljavanje”, objašnjava Mirjana Kovačević, rukovodilac Centra za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovne politike Privredne komore Srbije. Mirjana Kovačević je pozvala poslodavce da se uključe u dualni model obrazovanja, koji je do sada podržalo 700 kompanija u Srbiji.

  Na inicijativu čačanskih privrednika, pre četiri godine počela je realizacija projekta dualnog obrazovanja na srednjoškolskom nivou. Kompanija TIFFANY Production među prvima je prepoznala veliki potencijal, ponudila podršku i jedan je od pionira dualnog modela ne samo u Čačku već i u čitavoj Srbiji. I kompanija Matis, domaći proizvođač nameštaja, već je nekoliko godina u dualnom obrazovanju, sarađuje sa Prehrambeno-šumarskom školom u Sremskoj Mitrovici, a obučava đake za buduće operatere i tehničare za izradu nameštaja.

  “MIND grupacija je u sistemu dualnog obrazovanja od samih početaka u Srbiji, prezadovoljni smo dosadašnjim iskustvima”, kaže Ana Račić, biznis menadžer u MIND grupi (Milanović Industries Group).

  “Za Tigar Tyres dualno obrazovanje je dugoročna investicija, sa ciljem da se obezbedi kadar za kojim postoji stalna potreba”, poručio je Zoran Kostić, direktor Sektora za ljudske resurse u kompaniji Tigar Tyres, koja je deo Michelin grupe.

  Poslodavci koji žele da učestvuju u dualnom modelu mogu do 30. novembra da se prijave putem specijalizovanog veb-portala Privredne komore Srbije (PKS) http://portal.dualnoobrazovanje.rs/