DS: U narednom periodu će biti ozbiljnih problema u isporuci električne energije

0
Foto: Demokratska stranka

 (Beta) – Demokratska stranka (DS) ocenila je danas da će u narednom periodu biti ozbiljnih problema u isporuci električne enegije u Srbiji i da će država trpeti štetu i zbog njenog uvoza.

Kako se navodi u saopštenju resornog odbora DS za rudarstvo i energetiku, uzrok svih problema je “nesposobno rukovodstvo Elektroprivrede Srbije (EPS)”.

Po oceni DS-a situacija na kolubarskim kopovima postaje sve gora i kako se navodi, na Poljima E i B/C nema otkrivenog uglja, pa bageri rade smanjenim kapacitetom.

“Na Tamnavi Zapadno Polje, koji je najveći površinski kop, slična je situacija – nema otkrivenog uglja, a za zimu je ostavljen zapadni deo kopa gde su najlošije ugljene partije i koji se tek otkriva”, navodi se u saopštenju.

Prema navodima DS-a, zbog toga treću godinu zaredom neće biti isporučena “ni polovina neophodnog uglja za radnike Kolubare i ostale potrošače”.

Iz DS-a navode i da se rukovodstvo EPS-a “umešalo u sindikalne razmirice” i da je, stavljajući se na jednu stranu, “totalno poremetilo ljudske odnose u preduzeću”.

“Elektroprivredu već devet godina vodi nestručan i bahat kadar Srpkse napredne stranke, pa tako sada na naplatu dolaze neznanje, kupljene diplome, postavljanje na rukovodeća mesta ljudi po partijskoj, rodjačkoj i kumovskoj liniji, a ne po stručnosti”, ocenili su iz DS.

Ocenili su i da će proizvodnja uglja i sama Kolubara “stati sami od sebe”, ako Vlada Srbije ne bude intervenisala i smenila “nesposobno rukovodstvo EPS”.