Demokratska stranka (DS) zatražila je danas raspuštanje Kriznog štaba Vlade Srbije za suzbijanje epidemije koronavirusa i sprovođenje istrage protiv odgovornih u tom telu zbog – kako se navodi – drastične razlike između zvaničnih podataka o broju inficiranih i umrlih i zbirnih podataka koje su vlastima dostavljale COVID-bolnice i druge zdravstvene ustanove.

DS je u saopštenju zatražila formiranje novog Kriznog štaba koji će „odmah propisati mere zaštite ljudi koje će se odnositi na čitavu zemlju, a koje će biti zasnovane na maksimalnoj prevenciji i edukaciji građana, a ne na goloj represiji“.

„Istina o stvarnim razmerama epidemije se više ne može skrivati ni jedan jedini dan, jer su državne vlasti svojim manipulacijama u svemu što preduzimaju u pokušaju da suzbiju zarazu, pa i podacima o zaraženim i umrlim, već dovele u opasnost živote i zdravlje miliona gradjana Srbije“, ocenili su iz Demokratske stranke.

Podsetili su da su novinari BIRN-a pre više od dve nedelje objavili kako je broj preminulih i zaraženih korona virusom u zvaničnoj državnoj bazi podataka o epidemiji „nekoliko puta veći od broja koji je javno saopšten“.

„Saznanja BIRN-a još niko nije argumentovano osporio, kao što niko nije demantovao ni izjavu poznatog epidemiologa Zorana Radovanovića, koji je koliko sinoć javno rekao da je broj umrlih i zaraženih novim koronavirusom i prema njegovim informacijama višestruko veći od onog koji saopštava vlast“, naveli su iz DS.

Ocenili su da trenutno „nema važnijeg društvenog pitanja od toga da se sazna puna istina o razmerama epidemije u Srbiji i da se krivci za sadašnje stanje primereno kazne“.

„Ako je nakon beskorisno represivnih mera i njihovog naglog ukidanja zbog održavanja izbora, postojalo i zrno poverenja u Krizni štab, danas ga više nema i svima je jasno da se suočavamo sa rasplamsavanjem epidemije i pokušajem prikrivanja istine“, piše u saopštenju DS.

(Beta)

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.