Odbor za zdravstvo Demokratske stranke (DS) zatražio je od Vlade Srbije da odmah raspusti Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti kovid-19 i imenuje novi koji će stručno, zakonito i bez političkog uticaja vlasti upravljati krizom izazvanom pandemijom novog korona virusa.

Prema oceni stranačkog Odbora za zdravstvo, dosadašnji Krizni štab je izgubio poverenje građana zbog toga što je više štitio interese vlasti nego zdravlje građana, ali i zbog nedoslednosti u predlaganju, tumačenju i sprovodjenju mera za borbu protiv virusa.

Podsetivši da postoji i sumnja u tačnost podataka štaba o razmerama epidemije koje saopštava, demokrate su predložile sedam mera koje bi trebalo sprovesti odmah po raspuštanju Kriznog štaba i formiranju novog tela.

Oni traže hitnu nabavku dovoljnog broja PCR testova, proširivanje indikacija za testiranje, manje korišćenje nepouzdanih brzih testova kao i maksimalno ubrzanje rada u laboratorijama.

DS predlaže i da se u medijima neprekidno oglašava gde su kovid ambulante, a gde gradjani mogu da se leče od drugih bolesti, da se objavljuje da li postoje i koja su sredstva za jačanje imuniteta, kao i da se stvori poverenje u one koji rukovode borbom protiv epidemije.

Mere koje je preduzimao „Krizni štab“ bile su iznuđene zbog početne potpuno neadekvatne reakcije, i ostaće zauvek poznate kao preterano restriktivne, sa kršenjem ljudskih prava različitih delova populacije, smatra DS.

U saopštenju se ocenjuje da je u procesu zbrinjavanja ostalih bolesnika napravljen haos, koji još nije razrešen, a rezultat su ogromne posledice za hronične bolesnike.

(Beta)

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-444-od-16-jula/
https://www.nstore.rs/product/sestomesecna-pretplata-na-digitalno-izdanje-nedeljnika/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.