Državni sekretar SAD: “Skoro tri milijarde dolara pomoći Ukrajini, Poljskoj i okolnim zemljama zbog prihvata izbeglica”

0
EPA-EFE/IAN LANGSDON / POOL

(Beta) – Američki državni sekretar Entoni Blinken obećao je danas u Žešovu, u Poljskoj, dodatnu pomoć Ukrajini, Poljskoj i zemljama u kojima izbeglice iz Ukrajine traže spas od rata, u vrednosti od 2,75 milijarde dolara, koje je predsednik SAD Džo Bajden već zatražio od Kongresa.

“Poljaci znaju kako je važna odbrana slobode i zato ćemo zajedno pomagati Ukrajini u otporu nelegalnoj, neisprovociranoj invaziji izvršenoj s predumišljajem”, rekao je Blinken posle razgovora sa poljskim premijerom Mateušom Moravjeckim i ministrom spoljnih poslova Zbignjevom
Rauom.

Moravjecki je izjavio novinarima da se Blinken u potpunosti slaže da je nužno da se ojača istočno krilo NATO i time bezbednost Poljske, Litvanije, Rumunije, Mađarske i Slovačke i da svi saveznici govore isto.

“Složili smo se da se Ukrajinci u svojim rovovima, utvrdama, na barikadama ne bore samo za suverenu Ukrajinu, ne samo za bezbednost svoje zemlje već i za bezbednost celog NATO”, rekao je poljski premijer.

Moravjecki je od Blinkena, kao i od Evropske unije, ponovo zatražio još oštrije sankcije protiv Rusije.

“Sankcije moraju da budu žestoke i da odlučno udaraju u vojnu mašineriju Putina. To znači da sve banke treba da budu isključene iz SWIFT-a, da zamrzavanje aktiva bude što je moguće šire”, rekao je Moravjecki.

Šef poljske diplomatije rekao je da su razgovori sa Blinkenom bili posvećeni koordinaciji odgovora na rusku agresiju protiv Ukrajine, političkim, društvenim, ekonomskim i humanitarnim posledicama rata.

“Poljska nikada neće priznati teritorijalne promene koje su posledica nelegalne, neisprovocirane agresije. Način na koji Rusija vodi napad i nastojanja da slomi ukrajinski otpor napadima koji terorizuju društvo, gađajući stambene zgrade, nuklearne elektrane i civilna vozila je kršenje međunarodnog
prava”, rekao je Rau na konferenciji za novinare.

Šef diplomatije je najavio da će Poljska insistirati na istrazi ratnih zločina koje bi počinila ruska vojska u ovom ratu.

“Imajući u vidu naše bolno iskustvo, Poljska će dosledno zahtevati da se krivično gone ratni zločini. Kažnjavanje ratnih zločina je element zajedničkog pamćenja čovečanstva. To je naša zajednička obaveza”, rekao je Rau.

U Poljsku je do sada stiglo skoro 800.000 izbeglica iz Ukrajine, među njima i strani studenti i stranci iz 170 zemalja koji su živeli i studirali u Ukrajini, kako je juče naveo premijer Moravjecki. UNHCR očekuje da do kraja ove sedmice broj ukrajinskih ratnih izbeglica može da pređe 1,5 miliona.