Državni sekretar SAD: “Pitao bih građane Rusije kako, zaboga, ovaj agresorski rat odgovara vašim interesima?”

0
EPA-EFE/JOEL CARRETT

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao da je uveren da Ukrajina može da dobije rat sa Rusijom, prenosi BBC. Nije mogao da kaže koliko će sukob trajati, ali je insistirao da poraz Ukrajine nije neizbežan. Blinken je takođe pohvalio „izuzetnu otpornost“ ukrajinskog naroda.

„Ako je namera Moskve da pokuša nekako da sruši vladu i uspostavi sopstveni marionetski režim, 45 miliona Ukrajinaca će to na ovaj ili onaj način odbaciti“, rekao je Blinken.

“Rat već nije počeo onako kako je ruski predsednik Vladimir Putin možda planirao”, dodao je američki državni sekretar.

On smatra da je čvrst otpor ukrajinskih snaga nastavioda ometa rusko napredovaje širom zemlje. Na jugu su ruske snage zauzele oblasti duž obale Crnog mora, a lučki grad Mariupolj je ostao opkoljen. Međutim, guverner Nikolajeva rekao je da su ruske trupe isterane iz grada. Drugi ukrajinski grad Harkov, na severu, takođe je pod opsado ruskih trupa, piše BBC.

Blinken je rekao da je međunarodna zajednica posvećena tome da učini sve što može da pomogne Ukrajini, kao i da izvrši „mukotrpan pritisak na Rusiju da okonča ovaj rat koji je započeo Putin“.

Blinken je takođe rekao da je zabrinut zbog moguće dalje eskalacije sukoba. On je upozorio da ruske snage koriste “sve brutalnije” metode protiv civila u Ukrajini i da je zbog toga došlo do ogromne ljudske patnje.

Upitan da li će SAD tražiti promenu rukovodstva Moskve kako bi se okončala invazija, on je odgovorio: „Mi to ne tražimo, a u svakom slučaju to nije na nama. Ruski narod treba da odluči o svom vođstvu“.

„Ono što bih pitao ruski narode je – kako, zaboga, ovaj agresorski rat unapređuje vaše interese, odgovora vašim potrebama”, rekao je Blinken.