Državna televizija Kine: “Nisu pronađeni preživeli na mestu gde se srušio avion”

0
EPA-EFE/STRINGER

(Beta-AP) – Nisu pronađeni preživeli u planinskoj oblasti Guangsi gde se srušio avion kineske aviokompanje Čajna Istern Erlajns (China Eastern Airlines) sa 132 ljudi, a potraga se nastavlja, javila je danas državna televizija CCTV.

“Delovi aviona nađeni su na licu mesta ali do sada nije nađen niko od onih koji su bili na letelici s kojom je izgubljen kontakt”, javila je CCTV posle više od 18 sati od nesreće.

Boing 737-800 srušio se juče blizu grada Vudžua u šumovitom regionu Guangsi, na letu iz Kunminga u jugozapadnoj provinciji Junan do industrijskog centra Guangžu na istočnoj obali. Udar aviona je izazvao veliki požar koji je mogao da se vidi na satelitskim snimcima NASA.

U letelici je bilo 123 putnika i devet članova posade, saopštila je Kineska uprava za civilnu avijaciju. Kako je navedeno, avion je leteo oko jedan sat i bio blizu tačke kada je trebalo da se spušta ka Guangdžuu, ali je počeo naglo da pada.

Kineski predsednik Si Đinping zatražio je da se sprovede velika spasilačka operacija, kao i istragu o udesu i da se osigura potpuna bezbednost civilne avijacije.

Kineska bezbednost u vazdužnom saobraćaju se popravila od 1990-ih otkad je  porastao broj letova. Pre jučerašnjeg, poslednji udes kineskog aviona desio se u avgustu 2010. s avionom Embraer ERJ 190-100, kada je stradalo 44 od 96 ljudi u letelici. Istražitelji su za pad rekli da se radilo o propustu pilota.