Centralna državna svečanost povodom Dana državnosti održana je u Orašcu. U tom mestu je doneta odluka o podizanju ustanka protiv Turaka, a za vožda je izabran Karađorđe Petrović. Premijerka Ana Brnabić i predsednica RS Željka Cvijanović prisustvovale su ceremoniji. Položen venac na Spomenik neznanom junaku na Avali.

Srbija slavi Dan državnosti. Tim povodom, predsednik Aleksandar Vučić uručio je odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama i poručio da je Sretenje veliki dan za Srbiju, dan kada se rađala moderna srpska država.

U memorijalnom kompleksu u Orašcu održana je ceremonija obeležavanja Dana državnosti Srbije.

Venac na spomenik vođe Prvog ustanka, Đorđa Petrovića Karađorđa, položile su premijerka Srbije Ana Brnabić i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, koja je građanima i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću čestitala Dan državnosti, prenosi RTS.

Premijerka Ana Brnabić poručila je na svečanosti u Orašcu da Srbija i u ovim teškim vremenima postaje sve jača i sve bolje mesto za život.

„Naši preci bili bi ponosni kako se bori svojim resursima i znanjem“, istakla je premijerka Brnabić.

Poručila je da Sretenje danas obeležavamo u svetu kakav nismo mogli da zamislimo pre godinu dana, u svetu suočenom sa najvećom krizom od Drugog svetskog rata, u kome se zbog pandemije sve preko noći promenilo i da prolazimo kroz nezabeležene izazove. 

Inspirisana sretenjskim duhom, Srbija je postala predvodnik u svetu, sopstvenim snagama najbolje organizovana u borbi protiv kovida, i pomaže u regionu, poručila je Brnabićeva. 

Duh sretenjske Srbije vodi nas i inspiriše i danas, rekla je Brnabićeva. „Srbija je moderna i jaka država koja vrednuje svoju istoriju i tradiciju i brine o građanima, nacionalnim interesima i ekonomiji“, kaže ona.  

Takva Srbija je danas primer drugima u svetu, priča se o njoj kao o predvodniku borbe za očuvanje narodnog zdravlja, država koja zahvaljujući sopstvenim snagama postala najbolje organizovana na planeti u vakcinaciji i borbi protiv kovida, istakla je Ana Brnabić.  

„Naša dužnost je da čuvamo ono što nas okuplja i što su prethodne generacije ostavile, da svako naredno okupljanje bude znak našeg jedinstva i zajedništva“, rekla je predsednica RS Željka Cvijanović na ceremoniji.

Poručila je da je današnja Srbija dokaz da su sve prepreke u prošlosti uspešno savladane i da je Srbija dovoljno jaka i odlučna da se uhvati ukoštac sa onim izazovima koje nosi budućnost.  

Pomen Karađorđu i ustanicima služio je vladika šumadijski Jovan sa sveštenstvom. 

Svečana akademija u Kragujevcu 

Svečano je danas i u Kragujevcu, gradu u kojem je 15. februara 1835. godine donet prvi ustav, poznat kao sretenjski. Ono što je započeo Karađorđe – podizanjem Prvog srpskog ustanka – dovršio je Knez Miloš, donošenjem najvišeg pravnog akta jedne države.

U staroj skupštini, održana je svečana akademija. 

„Sretenje nas obavezuje da nikada ne dozvolimo da naš narod pati pod jarmom bilo kakve tiranije“, poručila je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović, uz poruku da svi zajedno imamo obavezu da negujemo slobodu i demokratiju kao temelje naše države.

U Crkvi Svetog Đorđa na Oplencu, venac na sarkofag vožda Karađorđa, u ime Vlade Srbije, položila je ministarka Darija Kisić Tepavčević.

Povodom Dana državnosti, izaslanik i generalni sekretar predsednika Republike Suzana Paunović položila je venac na Spomenik neznanom junaku na Avali.

Povodom obeležavanja Dana državnosti, Misija Srbije pri EU u Briselu ukazala je na važnost istorijskih osnova srpske države za njen današnji put ka članstvu u EU.

„Zahvaljujući hrabrosti i mudrosti naših predaka, danas ponosno hodamo ka budućnosti kao slobodna i nezavisna država na putu ka EU“, poručila je Misija Republike Srbije sa svog Tviter naloga.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.