Državljanka Srbije iz Kabula: U bazi UN čekamo na evakuaciju

0

Milka Damjanović, jedina srpska državljanka u Kabulu, kaže za N1 da se trenutno nalazi u bazi Ujedinjenih nacija u gradu, koja se nalazi u blizini vojnog dela aerodroma, sa kojeg bi trebalo da bude evakuisana.

Ona dodaje da se na toj lokaciji nalazi sa svojim kolegama iz tima, s obzirom da je od samog početka plan da se evakuišu zajedno.

Podsećamo, Milka je u Kabul, gde je provela poslednjih nekoliko meseci, stigla kao deo jedne italijanske humanitarne organizacije. Ona i njene kolege trebalo bi Avganistan da napuste zajedno.

U bazi se nalaze i timovi UN, kao i članovi drugih stranih nevladinih organizacija i svi čekaju svoj red za evakuaciju. Na pitanje da li ima bilo kakve informacije kada će da poleteti iz Kabula, Damjanović kaže – „ko zna, svi čekamo“.

Napominje da u bazi imaju sve, da su bezbedni i „osećaju se mnogo sigurnije nego dok su bili u gradu“. Takođe kaže da konstantno poleću helikopteri, ali da nemaju informacije koji će ih evakuisati.

Damjanović navodi da su se sa prošle lokacije na kojoj su se nalazili sami prebacili do baze UN, da je bilo opasno, ali da su imali mnogo sreće i dobre savete. Ipak, za sada nemaju rešenje kako da dođu do samog aerodroma, pokušali su nekoliko puta da stignu i vratili se, jer, za sada, nije bezbedno.

Dodaje i da trenutno ni predstavnici UN ne mogu da im pomognu, jer je previše ljudi koji očekuju pomoć, ali se nada da će se do kraja dana pojaviti plan i da će što pre napustiti Avganistan.