Državljani Srbije evakuisani iz Vuhana – prošli kontrolu, nisu zaraženi

0
Foto: Profimedia

Četvoro državljana Srbije evakuisano je noćas iz Vuhana, epicentra zaraze koronavirusom. Oni su dobro i na putu su za Francusku, rekao je šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je za televiziju Hepi da je četvoro državljana Srbije evakuisano iz Vuhana i da bi oni oko 14 časova trebalo da slete u francuski grad Ister, preneo je RTS.

“Oni su prošli kontrolu, nisu zaraženi, ali je, u okviru preventinih mera, predviđen karantin. Francuska je predvidela karantin od 14 dana ili da ih mi preuzmemo”, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, proces evakuacije je komplikovan i prebacivanje državljana iz provincije Vuhan trebalo je da počne oko 22 sata, ali su oni krenuli tek u 02.30 po našem vremenu.

Broj zaraženih novim koronavirusom premašio broj obolelih od SARS-a, epidemije iz 2003. godine, s kojom se često poredi novonastala. 

Od ovog virusa preminulo je 305 osoba, a zabeležen je i prvi smrtni slučaj van Kine – na Filipinima, gde je preminuo kineski državljanin (44) iz Vuhana pošto mu je konstatovana teška upala pluća.

Svoje državljane iz epicentra zaraze izvlače i Sjedinjene Države, Francuska, Velika Britanija, Indija, Japan, Tajland, a u subotu uveče je avionom iz Vuhana evakuisano i više od 100 državljana Nemačke.

Istovremeno, Kina čarter letovima iz inostranstvama kući vraća građane provincije Hubei.

Dvadesetak kineskih gradova je u karantinu, ali čitava Kina živi u nekoj vrsti nezvaničnog karantina, budući da su pojedine zemlje, poput Amerike i Australije, ukinule do daljeg letove ka Kini, a Rusija je zatvorila granicu.