Države G7 će preduzeti mere protiv kineskih finansijskih institucija koje su pomogle Rusiji da nabavi oružje za rat protiv Ukrajine, navodi se u nacrtu završne deklaracije u koji je Rojters imao uvid.

U nacrtu završne deklaracije, lideri Britanije, Kanade, Francuske, Italije, Nemačke, Japana i SAD najavljuju da će uvesti sankcije protiv svih onih koji su pomogli Rusiji da zaobiđe sankcije na naftu, prenosi RTS.

„Entiteti, uključujući finansijske institucije, koji olakšavaju Rusiji u nabavci predmeta ili opreme za odbrambenu industrijsku bazu, podržavaju akcije podrivanja teritorijalnog integriteta, suvereniteta i nezavisnosti Ukrajine“, napisali su lideri G7.

Dodali su da će “ograničiti pristup našim finansijskim sistemima za ciljane pojedince i entitete u trećim zemljama, uključujući kineske institucije koje ovo rade“.

U nacrtu završne deklaracije, lideri G7 izrazili su zabrinutost zbog izraelske operacije u gradu Rafa, na jugu Pojasa Gaze, kao i po civilno stanovništvo u enklavi, piše Blumberg.

“Duboko smo zabrinuti zbog posledica po civilno stanovništvo tekućih kopnenih operacija u Rafi i mogućnosti vojne ofanzive punog obima koja bi imala dalje strašne posledice po civile. Pozivamo Vladu Izraela da se uzdrži od takve ofanzive“, navodi se u nacrtu.

Danas je drugi dan samita G7 u italijanskom letovalištu Borgo Enjacija, a očekuje se da će na današnjim sastancima fokus biti na Kini, dok će papa Franja učestvovati na sastanku o veštačkoj inteligenciji (AI).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.