“Država nije znala o čemu se radi dok nije videla o kolikim sumama se radi…”: PSG predlaže “srednje rešenje” za problem “frilensera”

0
Foto: Printscreen Youtube N1

(Beta) – Pokret slobodnih gradjana (PSG) je danas saopštio da se zalaže za potpuno poštovanje zakona, što uključuje i obavezu svih poreskih obaveznika da plaćaju porez, te i “frilensera”, pri čemu je “država obavezna da propise učini razumljivim, a obaveze predvidljivim” za šta PSG traži neko “srednje rešenje”.

U slučaju “frilensera” koji iz Srbije preko interneta obavljaju usluge za korisnike u inostranstvu, bez ugovora o radu  – otuda: “frilenseri”, “država očito nije ni znala o čemu se radi dok nije donet propis da su banke dužne da prijavljuju ovakve transakcije (plaćanje iz inostranstva za posao koji su programeri uradili u Srbiji i dostavili stranom poslodavcu)”, piše u saoopštenju.

“Kada su shvatili o kolikim se sumama radi i da bi taj poreski priliv dobro došao u današnjoj krizi, poreski službenici su se setili da zastarevanje ovih potraživanja iznosi pet godina, pa su brže-bolje razrezali porez za pet godina unazad, pokušavajući da na taj način prikriju svoj nerad ili neznanje”, ocenio je PSG.

U saopštenju se navodi da bi “slične situacije bilo kada bi inspekcija obišla sve stanove i gde bi sigurno utvrdila znatan broj stanova koji se izadaju, a da njihovi vlasnici ne plaćaju porez na taj prihod”.

“Takvih situacija ima još dosta, ali neko je verovatno procenio da je kod izdavanja stanova teško naplatiti zaostali porez, jer se transakcije obavljaju u gotovini, dok je kod frilensera ovaj dug lako naplativ, jer su prisiljeni da posluju preko računa”, naveo je PSG.

PSG smatra da je “očito da u ovoj situaciji niko nije nevin – ni frilenseri, ni država, pa bi bilo pošteno da se nadje srednje rešenje po kojem bi od nekog datuma počeo obračun poreza, ali svakako ne pet godina unazad”.

PSG upozorava da “ako bi Vlada uporno, zbog trenutnog interesa, istrajavala na ovim zahtevima, sigurno možemo očekivati negativne efekte na razvoj ovog sektora” i podseća da je “predvidljivost obaveza jedan od osnovnih preduslova ako želimo da razvijamo efikasan privredni sistem i privlačimo strane investitore, a da to ne bude samo kroz poklanjanje novca poreskih obaveznika”.