“Država nema ugovor sa Rio Tintom, da li će ga biti zavisi od građana i referenduma…”

0
(BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE/ZORAN PETROVIC/MO)

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ocenila je projekat Jadar kao veliku razvojnu šansu i mogućnost rasta privrede, ali je navela da će potpisivanje ugovora o eksploataciji zavisiti od volje građana i rekla da ugovor države sa Rio Tintom ne postoji, a biće potpisan kad se građani o tome izjasne referendumom.

„Prethodnih meseci slušamo laži i neistine političara koji žele da obmanjuju javnost. Isti oni koji su dali rešenja za istraživanja sada traže ugovor države sa Rio Tintom. Taj ugovor ne postoji. On će biti potpisan kada građani odluče o tome, a ne ljudi koji ovo koriste da uđu na političku scenu time što šire strah i obmanjuju javnost. Referendum je najdemokratskije rešenje“, naglasila je Mihajlović za TV Prva, a prenosi N1.

Ona je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva, rekla da je potrebna stručna rasprava, ali da nema razloga obmanjivati javnost.

„Hoćemo da imamo i rudnik i preradu i fabriku baterija, ali i fabriku električnih vozila. Nemamo pravo da budemo neodgovorni i da se bavimo politikanstvom. Radi se o o tome da možemo imati prihod od 19 milijardi evra godišnje“, navela je Mihajlović.

„Naša ideja je da sve što se radi u rudarstvu i energetici treba da bude za zdraviju životnu sredinu. RTB Bor postaje zeleni rudnik. Kineska kompanija Ziđin je prošle godine otvorila četiri takva rudnika, to su ogromna ulaganja, što znači nove investicije i nova radna mesta“, navela je ministarska rudastva i energetike.

Mihajlović je, govoreći o unapređenju energetske efikasnosti i uštede energije, rekla da se u avgustu očekuju prvi ugovori za zamenu stolarije.