„Zaustavite Rojters“ je čuvena rečenica koju je izrekao jedan funkcioner SFRJ zabrinut zato što agencija Rojters i dalje javlja o neredima na Kosovu, a stav jugoslovenske vlasti je bio da se o tim demonstracijama prećuti.

ABBA nije zaustavila BBC, ali je naterala ovog medijskog džina da pomeri svoje vesti, a sve kako bi predstavili dve nove pesme sa takođe novog albuma ovog benda. I čuveni most u Sidneju bio je osvetljen u čast i u slavu njihovog noviteta, što je logično za Australiju jer je ABBA-in TV šou iz 1976. imao u toj zemlji više gledalaca od direktnog prenosa spuštanja na Mesec.

Dakle, ne moraš biti cunami, vakcina protiv kovida-19, avion Al Kaide koji se zariva u njujorške bliznakinje, eksplozija u Černobilju, srušeni Berlinski zid… da bi zaustavio i promenio programsku šemu. Dovoljno je da se zoveš Agneta, Bjorn, Beni, Ani-Frid… ABBA.

Kada se nečija karijera predstavi ciframa, onda je biografija švedskog benda zapanjujuća po tim nulama. ABBA je odbila milijardu dolara da se 2000. okupi i krene na turneju. Prodali su 400 miliona ploča i kaseta, na hiljade izvođenja mjuzikla „Mamma mia“, a i dalje se izvodi u Londonu pa dabldekeri tog grada kao i busevi njujorškog gradskog saobraćaja svaki dan na bokovima vozila raznose pred oči sugrađana bilbord sa najavom predstave.

I u Beogradu je ovaj mjuzikl odigran preko sto puta na Terazijama. U ovim predstavljanjima sastava ABBA brojkama mogući je kolateral i da strada neka nula, ali ih ima toliko da te rekorde dugo neće niko stići. Zato i urednik vesti na BBC-ju nije strahovao da pomeri vesti, kao ni gradonačelnik Sidneja da javi komunalcima da osvetle most na max. Jer obojica su imala dobar razlog za te vanredne odluke – ABBA.

Ceo tekst objavljen je u novom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 18. novembra

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Svi čitaoci na poklon dobijaju primerak Mond diplomatika na srpskom jeziku

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.