Držali su se dobro, ali sada iz Slovenije stižu loše vesti: Imaju najveći procenat zaraženih u odnosu na broj testiranih osoba

0

U Sloveniji je u poslednja 24 sata na 3765 testova potvrđeno 726 novih zaraza koronavirusom, objavila je slovenačka vlada, što je do sada najveći procenat zaraženih u odnosu na broj testiranih osoba.

Reč je o manjem broju zaraženih u odnosu na prethodni dan kad je zabeleženo do sada rekordnih 898 infekcija.

Portparol vlade za covid-19 Jelko Kacin upozorio je na Tviteru da to ne znači da je širenje virusa usporeno, jer je juče obavljeno manje testiranja, a procenat pozitivnih slučajeva na testiranu populaciju u odnosu na prethodni dan je povećan sa 16 na čak 19,28 odsto.

To je najviši udeo pozitivnih u odnosu na broj testiranih i znači da je skoro svaki peti uzorak bio pozitivan.

Potpune podatke o nalazima u poslednja 24 sata, sa stanjem u bolnicama i po regijama, vlada će prema najavama objaviti oko 13 sati.

U današnjoj objavi na Fejsbuku javnosti se obratio Janez Poklukar, direktor najveće slovenačke zdravstvene ustanove, ljubljanskog Univezitetskog kliničkog centra (UKC), u kome se leći najveći broj obolelih i gde su kapaciteti na intenzivnom odeljenju praktično popunjeni.

Slovenaćki epidemiolozi i predstavnici vlade večeras će na novom sastanku odlučivati o mogućem uvođenju novih epidemioloških mera, nakon što je najveći deo države postao “crvena” zona s više od 140 zaraza na 100.000 stanovnika.

Već od danas na snazi je i odluka po kojoj su u crvenim zonama zabranjeni verski obredi uz prisutnost vernika, dok u regijama koje su u “narandžastom” na misi sme biti najviše deset ljudi.

Zbog velikog broja novih zaraza koji iz dana u dan raste slovenački epidemiolozi od subote više ne traže kontakte osoba kod kojih je testiranje dalo pozitivan rezultat jer su preopterećeni i potkapacitirani za to u ovoj fazi epidemije.

Zato zaraženi o tome moraju sami obavestiti svoje kontakte, odnosno osobe s kojima su bili u kontaktu.