Društvo Slovenaca u Beogradu obeležilo20 godina od osnivanja

    0

    Povodom obeležavanja jubileja 20 godina od osnivanja Društva Slovenaca u Beogradu – Društva Sava, u Jugoslovenskoj kinoteci otvorena je foto izložba o dosadašnjim aktivnostima i prikazan je dokumentarni film o nastanku i razvoju Društva, a istaknutim  članovima su uručena priznanja.

    Uvodnu reč imala je ministarka Helena Jaklitsch iz Kancelarije za Slovence u regionu i u svetu,  istakavši značaj slovenačkih udruženja za očuvanje osećaja nacionalnog identiteta kod potomaka Slovenaca koji žive izvan domovine. Svečanost obeležavanja jubileja prethodila je današnjem radnom sastanku slovenačke ministarke Helene Jaklitsch sa ministarkom  RS za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordanom Čomić.

    Društvo Sava menjalo se tokom minulih 20 godina, ali su osnovni ciljevi ostali isti – povezivanje građana Srbije, koji su slovenačkog porekla, održavanje kontakata sa Republikom Slovenijom, očuvanje slovenačkog jezika, kulture i običaja. Od grupe od 21 Slovenca  koji su osnovali udruženje, današnji sastav od 2500 članova u većini čine potomci onih koji su rođeni u Sloveniji, zato je misija Društva očuvanje osećaja narodne pripadnosti i kod onih koji su treća i četvrta generacija potomaka.

    Svečanosti su prisustvovali istaknuti članovi Društva, gosti, nadbiskup Stanislav Hočevar i zamenik ambasadora Republike Slovenije, kao i savetnica za kulturu i medije ambasade u Beogradu.