Drugi pik prvog talasa i u SAD: Više od 40.000 zaraženih za dan

0
Fotografije: Profimedia

U SAD je više od 40.000 ljudi zaraženo koronavirusom u jednom danu, preneo je kasno sinoć Glas Amerike (Voice of America – VoA) novi bilans.

Prema podacima Vašington posta, broj novih slučajeva u petak prevazišao je rekord postavljen dan ranije, a pet saveznih država prijavilo je do sada najveći broj novoobolelih od koronavirusa, a to u Florida, Džordžija, Južna Karolina, Tenesi i Juta.

Porast broja infekcija primorao je Floridu i Teksas da ponovo zatvare barove i uvodu nove restrikcije da bi pokušali da zaustave širenje virusa.

Potpredsednik Majk Pens izjavio je da se u 16 država povećava broj infekcija, dok je 34 države nedavno prijavilo da se broj novih slučajeva Kovida 19 stabilizuje.

Pens je rekao da su “veoma ohrabrujuće vesti” da je polovina novih slučajeva u Floridi i u Teksasu među Amerikacima mlađim od 35 godina i dodao da se federalna vlada fokusira na rast slučajeva u južnim državama i ohrabrio ljude da poštuju lokalne, savezne i federalne smernice kako bi izbegli dalje širenje virusa.

SAD nastavljaju da budu na vrhu liste zemalja sveta po broju slučajeva sa više od 2,4 miliona obolelih, što je oko četvrtine ukupnog broja zaraženih na svetu, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins.

SAD takođe imaju i najviše smrtnih slučajeva od svih zemalja sveta – skoro 125.000.

(Beta)