Drugi nisu mogli da posete starije rođake, a on je zaražen mogao da vozi do roditelja: Savetnik britanskog premijera na udaru kritika zbog kršenja mera koje je sam uvodio, Džonson ga branio…

0
Foto: Profimedia

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je danas da neće smeniti svog najbližeg saradnika Dominika Kamingsa zbog kršenja pravila zabrane kretanja tokom pandemije koronavirusa.

Kamings, zaslužan za uvođenje oštrih ograničenja radi suzbijanja novog koronavirusa, našao se na udaru kritika pošto je vozio do kuće svojih roditelja na severoistoku Engleske dok je bio zaražen tim virusom.

Džonson je danas rekao da se Kamings ponašao “odgovorno, legalno i s integritetom” kada je krajem marta išao 400 kilometara od Londona do Darama (Durham), sa ženom i sinom.

Prema pravilima zabrane kretanja, uvedene 23. marta, ljudi nisu smeli da napuštaju domove, osim radi neophodnih stvari i vežbanja, dok su svi sa simptomima koronavirusa morali u potpunosti da se izoluju.

Kamings je rekao da je išao do roditelja jer je želeo da brinu o njegovom četvorogodišnjem sinu, pošto je njegova žena imala simptome zaraze koronavirusom i pošto je za sebe, pokazaće se ispravno, mislio da je takođe zaražen.

Džonson je naveo da je njegov savetnik “sledio instinkte svakog oca i svakog roditelja” i da zbog “posebnih potreba brige o detetu nije imao alternativu”.

Dodao je da su Kamings, njegova žena i sin poštovali pravila 14-dnevne samoizolacije kada su došli u Daram.

Međutim, kritičari vlade izrazili su gnev što je Kamings prekršio stroga pravila zbog kojih Britanci dva meseca nisu smeli da posete starije rođake, da ohrabre prijatelje koji su umirali ni da prisustvuju sahranama bliskih ljudi.

Opoziciona Laburistička partija zatražila je otvaranje hitne istrage, a njen novi lider Kir Starmer ocenio je da je Džonsonova odbrana Kamingsa “uvreda za žrtve britanskog naroda”.

“Potezi premijera su podrili poverenje u njegove poruke u vezi s javnim zdravljem u ovom kritičnom trenutku”, rekao je Starmer.

Ministri u britanskoj vladi negirali su tvrdnje da je Kamings 19. aprila ponovo primćen u Daramu, pošto se oporavio i vratio u London na posao.

Oni međutim nisu ni potvrdili ni negirali navode da je Kamings 12. aprila posetio oblast udaljenu 50 kilometara od Darama.

(Beta)