Drugi krug lokalnih izbora u Hrvatskoj: Izlaznost nešto manja nego pre dve nedelje, ali ne i u Zagrebu…

0
(BETAPHOTO/HINA/ADMIR BULjUBASIC/EV)

(Beta) – U drugom krugu lokalnih izbora u Hrvatskoj pre podne je glasalo 14,09 odsto birača s pravom glasa, što je nešto manje nego u prvom krugu pre dve sedmice, objavila je Državna izborna komisija (DIP).

U prvom krugu u isto vreme glasalo je 15,47 odsto od oko 3,6 miliona s pravom glasa.

U drugom krugu pravo glasa ima oko 3,2 miliona birača, jer se drugi krug ne održava u svim sredinama.

Izlaznost do 11.30 u drugom krugu je nešto manja i u odnosu na drugi krug pre četiri godine kad je u isto vreme glaslao 14,81 odsto onih s pravom glasa, iako su rezultati teže uporedivi zbog različitog broja jedinica u kojima se izbori ponavljaju.

U nekim sredinama je, međutim, izlaznost u drugom krugu veća nego pre dve sedmice, pa je tako u Zagrebu, gde se bira gradonačelnik, pre podne izašlo 17,04 odsto, a pre dve sedmice u isto vreme 15,39 odsto.

Nevladina organizacija za praćenje izbora Gong objavila je da izbori protiču bez većih problema, ali da građani dojavljuju niz kršenja izborne tišine, uglavnom preko društvenih mreža i portala.

Na jednom biračkom mestu u Zagrebu, zgradi osnovne škole, jutros je osvanuo grafit “Spasimo Zagreb od komunista”, ali je odmah prefarban.

Birači u drugom krugu odlučuju ko će u iduće četiri godine voditi najveće gradove, Zagreb, Split, Rijeku i Osijek, ali i niz drugih, kao i čelnike županija i opština, jer nijedan od kandidata pre dve sedmice nije uspeo da osvoji više od 50 odsto glasova izašlih na birališta.

U drugi krug su ušla dva kandidata s najviše osvojenih glasova.

Birališta su otvorena do 19 časova, kada se očekuju i prve izlazne ankete. Državna izborna komisija prve rezultate na malog uzorku počeće da objavljuje već od 20 časova.

Najzanimljivije je u Zagrebu koji će dobiti novog gradonačelnika posle 20 godina vladavine nedavno preminulog Milana Bandića.

Favorit je kandidat zeleno-leve koalicije “Možemo”, dugogodišnji aktivista i žestoki Bandićev kritičar, Tomislav Tomašević (39), koji je ubedljivi pobednik prvog kruga, a protivkandidat mu je lider desnog Domovinskog pokreta, pevač i preduzetnik Miroslav Škoro (59).