Drugi Festival ilustracije – Ilustrofest

0

Sinoć je u prisustvu velikog broja mladih umetnika i kreativaca na Beogradskoj tvrđavi otvoren drugi Festival ilustracije – Ilustrofest koji će trajati od 25. do 30. juna, u organizaciji Aha magazina, One to one agencije i pod generalnim pokroviteljstvom Banke Poštanska Štedionica. Partneri ovogodišnjeg Festivala su Beogradska tvrđava, JKP Pijace i Visconti Fine Art Galerija.

Na konkurs za učešće na ovogodišnjem Festivalu ilustracije pristiglo je 480 prijava umetnika iz celog sveta a stručni žiri u sastavu: Srđa Dragović , Monika Lang, Vanda Čižmek i Hana Stupica odabrali su 80 umetnika iz 12 zemalja koji su predstavljeni na velikoj međunarodnoj izložbi ilustracija u 5 takmičarskih kategorija.

Nagrada za najbolje ilustracije knjige pripala je ilustratorkama iz Slovenije Tamari Rimele i Brigiti Klajnšek za ilustracije za knjigu “One hundred facts about Prekmurje”.  U kategoriji ilustracije u magazinima (štampanim i online) nagrada je pripala Mijatu Mijatoviću iz Srbije za ilustraciju “Konstantinovo raskršće”. Nagrada za najbolju ilustraciju u oblasti dizajna i advertising industrije pripala je Andreju Julheru za dizajn omota CD grupe Dol.  Za najbolju ilustraciju u oblasti društveno- odgovornih projekata izabrana je ilustracija Milice Golubović (Srbija) rađena za naslovnu stranu časopisa Lice ulice. U najvećoj konkurenciji u kategoriji ličnih i neobjavljenih projekata prva nagrada pripala je ilustratorki iz Severne Makedonije Nikolikj Mateji.

Za najboljeg ilustratora na ovogodišnjem Festivalu ilustracije jednoglasno je proglašen srpski ilustrator Miloš Desko Ćosović koji je dobitnik Grand Prix -a, najvećeg festivalskog priznanja za sveukupan rad, originalnost i svežinu izraza.

Pored velike međunarodne izložbe najboljih ilustracija koju svi zainteresovani mogu pogledati tokom jula na prostoru ispred Paviljona Cvjeta Zuzorić, u toku Festivala održava se i Bazar ilustracija gde su mladi autori dobili priliku da potpuno besplatno izlože i prodaju svoje ilustracije kao i upotrebne predmete sa ilustracijama.

NAJAVA ZA VIKEND

Pozivamo sve ljubitelje umetnosti da tokom vikenda posete izložbu najboljih ilustracija na platou ispred Paviljona Cvijeta Zuzorić kao i Bazar ilustracije (od 10 do 19h vikendom i u utorak od 19 do 21h) na kom su mladi umetnici izložili brojne neobične i kreativne ilustracije kao i ilustrovane upotrebne predmete (odeća, nakit, keramika…).

Zahvaljujući generalnom pokrovitelju Festivala Banci Poštanska štedionica tokom vikenda (27. i 28. juna) na istoj lokaciji biće organizovane besplatne radionice crtanja i ilustracije za decu, koje će držati mladi i talentovani umetnici, sa porukom da umetnost nije samo privilegija umetnika već treba da bude dostupna svima od najranijih dana.

Na zatvaranju Festivala u utorak 30. juna u 19 časova, generalni pokrovitelj Banka Poštanska štedionica dodeliće i specijalnu vrednosnu nagradu za najbolju ilustraciju na temu “Neprolazne vrednosti” koja će biti izabrane od radova pristiglih na konkurs povodom velikog jubileja Banke – 100 godina postojanja koji Banka Poštanska štedionica slavi naredne 2021. godine.