“Druga ptica sletela u Kijev”: Nova tura od 80 tona naoružanja stigla u Ukrajinu, SAD povlače ljude iz ambasade

0
EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov izjavio je da je u tu zemlju stigao i drugi kontingent oružja iz SAD, u okviru vojne pomoći čija ukupna vrednost iznosi 200 miliona dolara.

“Druga ptica u Кijevu! Više od 80 tona naoružanja za jačanje odbrambenih kapaciteta Ukrajine od naših prijatelja u SAD! I ovo nije kraj”, napisao je Oleksij Reznikov na Tviteru.

Prvi deo od oko 90 tona američke vojne pomoći, uključujući municiju, stiglo je u subotu u Ukrajinu.

Vašington je saopštio da će nastaviti da podržava Ukrajinu usred zabrinutosti Кijeva i zapadnih saveznika zbog gomilanja ruskih vojnika na granici sa Ukrajinom.

SAD naložile porodicama zaposlenih u ambasadi u Ukrajini da napuste zemlju

Američko Ministarstvo inostranih poslova sinoć je naložilo porodicama svih zaposlenih Amerikanaca u ambasadi u Ukrajini da napuste zemlju u vreme sve većih strahovanja od ruske invazije, prenosi agencija Asošijeted pres.

Stejt department je članovima porodica službenika u američkoj ambasadi u Kijevu saopštio da moraju da napuste zemlju. 

Navedeno je da zaposleni, čije pozicije nisu vitalne za rad ambasade, mogu da napuste Ukrajinu o vladinom trošku.

Ovaj potez je usledio zbog povećanih tenzija oko gomilanja ruskih trupa na ukrajinskoj granici koje se nisu smanjile za vreme razgovora u petak između državnog sekretara Entonija Blinkena i ruskog ministra Sergeja Lavrova u Ženevi.

Zvaničnici Stejt departmenta naglasili su da će ambasada u Kijevu ostati otvorena i da ova objava ne predstavlja evakuaciju. O ovom potezu se razmišljalo duže vreme i to ne znači da SAD smanjuju podršku Ukrajini, naveli su zvaničnici.

Stejt department je u saopštnju ukazao na nedavne izveštaje prema kojima Rusija planira veću vojnu akciju protiv Ukrajine. Međutim, rusko Ministarsvo spoljnih poslova optužilo je NATO zemlje za eskalaciju tenzija oko Ukrajine dezinformacijama.

“Bezbednosni uslovi, posebno duž ukrajinskih granica, na Krimu pod ruskom okupacijom i istočnoj Ukrajini koja je pod kontrolom Rusije su nepredvidivi i mogu lako da se pogoršaju. Demonstracije koje su povremeno prerastale u nasilje održavaju se širom Ukrajine uključujući i Kijev”, naveo je Stejt department.

Iz ministarstva inostranih poslova je saopšteno da bi “američki državljani u Ukrajini trebalo da razmotre da sada odu iz te zemlje komercijalnim ili drugim privatno dostupnim opcijama za prevoz”.

Uputstvo za putovanja koje je ranije upozoravalo sunarodnike da ne putuju u Ukrajinu zbog kovida-19 i zbog tenzija oko Rusije, promenjeno je sinoć u oštrije upozorenje.

“Nemojte putovati u Ukrajinu zbog povećanih pretnji od ruske vojne akcije i kovida-19. Budite povećano obazrivi u Ukrajini zbog kriminala i građanskih nemira, u nekim oblastima rizik je povećan”, navodi se u upozorenju Stejt departmenta.

“Nastavićemo da pomažemo…”

Entoni Blinken je, kako Glas Amerike prenosi, zahvalio bivšim sovjetskim republikama i članicama NATO “na njihovoj dugogodišnjoj podršci Ukrajini”.

“Ubrzao sam i odobrio, i mi u potpunosti podržavamo transfere odbrambene opreme koje NATO saveznici Estonija, Letonija, Litvanija pružaju Ukrajini kako bi ojačala svoju sposobnost da se brani od ničim izazvane i neodgovorne agresije Rusije”, napisao je Blinken u objavi na Tviteru.

Кako se navodi, on je najavio da je odobrio isporuku oružja dan nakon što je izgledalo da su SAD i Rusija postigle mali napredak u sve težem sukobu oko Ukrajine, pri čemu su obe strane napustile poslednju rundu pregovora na visokom nivou u petak obećavajući samo da će nastaviti razgovor.

Američki državni sekretar i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov razgovarali su oko sat i po u Ženevi, pri čemu su oba zvaničnika odbila da odustanu od suštinskih zahteva.