“Druga doza Sputnjika može i 90 dana nakon prve. Duži interval utiče na snagu imunog odgovora”

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Najnovija istraživanja Instituta Gamaleja potvrđuju da druga doza vakcine Sputnjik V može da bude data i do 90 dana posle prijema prve doze, saopšteno je danas iz ministarstva za inovacije i tehnološki razvoj.

Nakon sastanka sa zamenikom ministra zdravlja Rusije Sergejem Glagoljevim, resorni ministar Nenad Popović rekao je da je “veliko i važno saznanje” u odnosu na dosadašnju praksu prema kojoj se druga doza davala posle 21 dana.

“Dokazano je da povećanje intervala između prve i druge doze ne utiče na snagu imunog odgovora, a u nekim slučajevima čak pojačava snagu i produžava trajanje imunog odgovora na koronavirus”, rekao je Popović.

Kako je rekao, tu informaciju prošle nedelje mu je uputio direktor ruskog Instituta Gamaleja Aleksandar Gincburg, a ona je danas potvrđena na sastanku sa zamenikom ministra zdravlja Rusije.

“Naši građani znaju da smo do sada drugu dozu davali posle 21 dana, ali poslednja istraživanja vakcine Sputnjik V pokazuju da period između primene prve i druge doze može da bude i do 90 dana. Ovo je dobra vest za ceo svet, jer će to ubrzati proizvodnju i distribuciju vakcina, a samim tim i imunizaciju stanovništva”, rekao je Popović.

Popović i Glagoljev razgovarali su i o uspostavljanju proizvodnje vakcine Sputnjik V u Srbiji i saglasili se da sa optimizmom gledaju na saradnju Srbije i Rusije u proizvodnji vakcina.

Prve vakcine Sputnjik V na Institutu Torlak u Beogradu trebalo bi da budu proizvedene do kraja maja ove godine.