Dronovi napali naftna postrojenja: “Poruka Rijadu da zaustavi agresiju”

Ministar energetike Saudijske Arabije Halid al-Falih rekao je da su dronovi natovareni eksplozivom pogodili dve crpne stanice nafte za Istočno-zapadni naftovod

0
Profimedia

Saudijska Arabija je saopštila da su naftna postrojenja u vlasništvu državne kompanije Aramko bili meta napada, i da je najmanje jedan napad izveden dronovima, malo pošto su jemenski šiitski pobunjenici Huti saopštili da su napali Saudijsku Arabiju.

Huti su naveli da je napad poruka Rijadu da “zaustavi agresiju”.

“Ovo je poruka Saudijskoj Arabiji, zaustavite vašu agresiju. Naš cilj je da odgovorimo na zločine koje oni svakodnevno čine nad jemenskim narodom”, rekao je portparol Huta Mohamed Abdel-Salam, prenose agencije.

Ministar energetike Saudijske Arabije Halid al-Falih rekao je da su dronovi natovareni eksplozivom pogodili dve crpne stanice nafte za Istočno-zapadni naftovod.

On je napad okarakterisao kao “teroristički akt” čiji je cilj globalno snabdevanje naftom

Falih je rekao da su proizvodnja i izvoz sirove nafte i naftnih prerađevina nastavljeni bez prekida, ali da je naftni gigant Aramko obustavio pumpanje nafte u taj naftovod dok se procenjuje šteta i ne poprave stanice, prema saopštenju saudijske državne novinske agencije SPA.

Saudijska novinska agencija SPA je prenela izjavu saudijskog ministra energetike Halida al-Faliha koji je rekao da je između 6.00 i 6.30 pumpa za naftu na naftovodu od Istočne provincije do luke Janbu na Crvenom moru napadnuta dronovima.

Prema njegvoim rečima, na postrojenju je izbio požar koji je potom ugašen. Transport nafte kroz taj cevovod je privremeno obustavljen.

Saudijska državna bezbednost je saopštila da su istovremeno gađana i dva postrojenja u širem regionu Rijada.

Televizijska stanica Masirah, koju vode jemenski Huti, izvestila je da je taj pokret izveo napad dronovima na saudijske naftne instalacije, ne navodeći mete i vreme napada, preneo je Rojters.

TV Masirah je prenela izjavu vojnog zvaničnika pripadnika Huta da je sedam dronova izvelo napad na vitalne saudijske instalacije.

Ta televizija je na svom nalogu na Tviteru prenela izjavu zvaničnika koji je rekao: “Ova velika vojna operacija je odgovor na kontinuiranu agresiju i blokadu našeg naroda i spremni smo da izvedemo još jedinstvenih i žestokih napada”.